Про це під час брифінгу повідомив голова комітету Олександр Завітневич / Ілюстрація REUTERS

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки одноголосно затвердив законопроект "Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності" і рекомендував парламенту прийняти його в першому читанні.

Про це під час брифінгу повідомив голова комітету Олександр Завітневич.

Читайте такожКабмін обмежив ставки за кредитами для оборонпрому

Відео дня

"Це дуже важлива частина тих реформ, які ми розпочали ще півтора року тому. Всі ми прекрасно знаємо наше квазіміністерство "Укроборонпром", скільки там підприємств, яка там кількість майна, фондів і таке інше. І всі ми розуміємо, як важко трансформувати те, що у нас стоїть, всі ми знаємо приклад підприємств, які вже двадцять років нічого не виробляють, а тільки обтяжують концерн. Цей закон дасть можливість дуже прискорити трансформацію і зробити це в короткий термін", - сказав він.

Як додав присутній на брифінгу глава ДК "Укроборонпром" Юрій Гусєв, законопроект має стати основою трансформації держконцерну, оскільки дає право корпоратизувати казенні підприємства, а також підприємства, які знаходяться в процедурі банкрутства. Також він прописує процедуру перетворення державних підприємств в акціонерні та інші товариства, механізм вивільнення обтяжених активів підприємств шляхом їх заміни рівноцінними.

"Законопроект передбачає в першу чергу перетворення самого концерну в акціонерне товариство, підготовку підприємств ОПК до перетворення в господарські товариства, перетворення господарських товариств за галузевим принципом, а також перетворення державних підприємств в господарські товариства – акціонерні або товариства з обмеженою відповідальністю. Ми передбачаємо, що в рамках трансформації будуть створені два великих холдинги з робочою назвою "оборонні системи України", а також аерокосмічний холдинг, який буде займатися авіацією і космосом", - сказав він.

Що цьому передувало

  • 3 грудня 2020 року президент України Володимир Зеленський призначив колишнього голову Херсонської обласної державної адміністрації Юрія Гусєва генеральним директором Державного концерну "Укроборонпром".
  • Гусєв обіймав посаду голови Херсонської обладміністрації з 13 липня 2019 року, а 2 грудня 2020 року Кабінет міністрів погодив його звільнення у зв'язку з переходом на іншу роботу.
  • Того ж дня Гусєв заявив, що у 2021 році Державний концерн припинить своє існування, а на його місці з'являться холдингові компанії.
  • 21 грудня 2021 року генеральний директор Державного концерну "Укроборонпром" Юрій Гусєв підписав наказ про початок корпоратизації держконцерну.

"Укроборонпром»

Державний концерн "Укроборонпром" був створений у 2010 році з метою забезпечення ефективного функціонування та управління суб'єктами господарювання державного сектору економіки, які здійснюють господарську діяльність у сфері розробки, виготовлення, реалізації, ремонту, модернізації та утилізації озброєння, військової та спеціальної техніки та боєприпасів, беруть участь у військово-технічному співробітництві. До складу концерну входять близько 140 підприємств ОПК України.