Олександр Коваленко назвав головну особливість ракети KN-23 / колаж УНІАН з фото REUTERS та скріншоту

Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко розповів, які є особливості північнокорейської балістичної ракети KN-23, яку росіяни використовували проти України, і що вона схожа на російську балістику 9М723 для оперативно-тактичного комплексу "Іскандер".

"Відмінності абсолютно невеликі, але за ними вдалося встановити, що ракета була саме північнокорейська. В першу чергу, - це газодинамічні рулі... Північна Корея технічно і технологічно - відстала. Тому, щоб навіть виводити в нульовий цикл виробництво, вони використовують певні свої можливості. І їх можливості обмежені точністю інструментів, верстатів і так далі", - поділився експерт в ефірі "FreeДом".

Він уточнив, що через особливості виробництва динамічні рулі північнокорейських ракет більш грубі - прямокутної форми зі зрізаними кутами. Водночас у російських ракет 9М723 рулі круглої форми. На думку Коваленка, можуть бути і внутрішні відмінності, але про них поки невідомо.

"Зараз по газодинамічних рулях її (ракету, - УНІАН) і розпізнали. В іншому вона ідентична 9М723. Я неодноразово зустрічав інформацію про те, що вона нібито має характеристики краще, ніж у російської балістики. Мовляв, у неї дальність ураження 690 км, бойова частина збережена - 500 кг, але при цьому зменшена маса...", - зазначає експерт.

У цьому контексті, він акцентує: згадані характеристики були поширені безпосередньо джерелами КНДР, і вірити їм не варто. Зокрема, через те, що раніше Північна Корея вже поширювала про себе неправдиву інформацію мало не про "висадку місії на Сонці", абсолютне світове лідерство своїх футбольних команд і т.д.

"Вірити Північній Кореї - себе не поважати. По суті - я відчуваю серйозні сумніви в тому, що КНДР скопіювала російську ракету, зробила її більш далекобійною, легкою... Презентувала її в 2019 році і з того часу Росія, яка фактично передала всі технології Північній Кореї, не запросило у Пхеньяна проект на цю ракету, щоб поліпшити характеристики своєї. Це - нонсенс", - акцентує експерт.

Він додав, що у серпні 2023 року главі КНДР Кім Чен Ину демонстрували балістичні ракети, серед яких була KN-23. Як зазначає Коваленко, тоді була можливість об'єктивно оцінити її дальність ураження, і в той день KN-23 подолала 430 км - на 70 км менше, ніж дальність 9М723. Оглядач припускає, що саме 430 км - гранична можливість KN-23.

Він також вважає, що застосування північнокорейських ракет армією Росії свідчить, що в РФ є певний дефіцит виробництва балістичних ракет, зокрема, модифікацій 9М723, 9М728 для ОТРК "Іскандер". За даними Коваленка, в РФ ці проблеми почалися у 2022 році, і частково Кремль намагався їх вирішити переходом на комплекс протиповітряної оборони С-300.

"Але, якщо його переналаштувати по поверхні, то С-300 набуває властивість балістичного типу. Однак без підсвічування ці ракети мають вкрай низьку точність і досить обмежену дальністю ураження. Тому їх переважно застосовували для терористичних актів проти цивільного населення в прифронтовій зоні. Тобто, в межах 50-70 км, до 100 км від лінії бойового зіткнення", - розповів Коваленко.

Він додав, що балістичні ракети застосовуються російськими окупаційними військами, як правило, по цілях, які вони називають "пріоритетними", наприклад, по будь-якому готелю. При цьому, загарбники стверджують, що атакували такий об'єкт, оскільки отримали про нього "цінну" інформацію.

"Вони рапортують, що там базуються військовослужбовці Сил оборони України або добровольці країн НАТО, або проводиться нарада всіх генералів Північноатлантичного альянсу разом з головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним... Як, наприклад, було буквально днями в Харкові, коли був знищений пансіонат "Сонячний", і всі російські пропагандисти навперебій доповідали про нараду там генералів НАТО", - додав Коваленко.

Він підкреслив, що ця заява пропагандистів виглядає дуже нерозумно хоча б тому, що пансіонат розміщений всього в 20 км від кордону з Росією. Швидше за все, вона стала виправданням чергового терористичного акту, вчиненого Кремлем. Експерт не виключає, що супротивник міг отримати спотворену, неперевірену інформацію. Зокрема, від агентів російської розвідки серед місцевого населення, яке "працює" на ворога за гроші.

Коваленко сказав, що через росіян Харків "страждає катастрофічно". "І не дивно, що саме по Харкову 2 січня, згідно з попередньою інформацією, була застосована північнокорейська ракета KN-23", - додав оглядач.

Ракети КНДР Росія використала проти України - що сьогодні варто знати

Як повідомляв УНІАН, Україна отримала перші докази того, що РФ використовувала під час атаки ракети, виготовлені в Північній Кореї. Зокрема, мова про ракету, запущену окупантами 2 січня по центральній частині Харкова.

12 січня військова розвідка України повідомила, що нещодавно вироблені "високоточні" ракети Росія відразу використовує для ударів по нашій території, а довоєнні запаси цього озброєння держава-агресор відновити не може.

Вас також можуть зацікавити новини: