Жданов розповів про характеристики РЛС "Зоопарк" / фото ru.wikipedia.org

Військовий експерт Олег Жданов пояснив, як працює хвалена російська РЛС "Зоопарк". Він зазначив, що вона не така страшна, як її описують, і фактично мало чим відрізняється від своїх попередників. 

"Зоопарк" – це фактично станція забезпечення артилерійського вогню. Починалося все з радянської станції АРСГМ, була така станція колись на базі МТ-ЛБ. Розшифровувалася ця абревіатура як артилерійська станція розвідки стріляючих гармат і мінометів. Її наступним поколінням був виріб АРК-1 "Рись". Це станція, яка теж виявляла стріляючі гармати і міномети на дальності до 25 км і могла коригувати вогонь. До речі, стрільба з АРК – була найпростіша вогнева задача для артилеристів. Два снаряди в район цілі по топоданих, і станція видавала коректуру, треба було тільки поміняти знаки на протилежні. Тобто, якщо було -400, треба було +400 в дальності у напрямку. І відразу ж відкривався вогонь на ураження. У цьому була її перевага", – розповів він під час ефіру на YouTube.

Зараз на озброєнні РФ – "Зоопарк". Ці станції можуть як коригувати вогонь артилерії, так і виявляти стрілецьку зброю і міномети. 

Відео дня

"Є "Зоопарк-1" і "Зоопарк-2". Не такий страшний чорт, як його малюють, відразу ж скажу. Ніякого прориву Російська Федерація не змогла зробити в цих "Зоопарках". Дальність виявлення залишилася та ж сама – дальність виявлення 25 км. Вони пишуть 35 км в "Зоопарк-2". У 30 км вони в принципі можуть засікати знаряддя і міномети. І то, вони дають, що 240-мм – це самохідні міномети "Тюльпани". Ось їх на 25-30 км можуть засікати. Одночасно вона може супроводжувати до 12 цілей, тобто обслуговувати стрільбу, у неї дуже вузький сектор. Треба щоразу повертати антену, переорієнтувати її для зміни сектору розвідки, яку веде цей комплекс "Зоопарк". Він як коригує вогонь артилерії, так і виявляє стріляючі знаряддя і міномети на тих самих дальностях", – підкреслив Жданов.

Експерт додав, що у цих РЛС активна антена, тому вони дуже легко виявляються і уражаються засобами контрбатарейної боротьби. 

Озброєння РФ: останні новини

Біля резиденції російського диктатора Володимира Путіна в районі Валдая (Новгородська область) встановили комплекс протиповітряної оборони. Система ППО "Панцир-С1" була розміщена там кілька тижнів тому. 

Крім того, російський диктатор Володимир Путін несподівано похвалив ППО Росії, незважаючи на регулярну "бавовну" не тільки в прикордонних регіонах, а навіть в тилових аеродромах.

При цьому, у Росії залишилося до 20% від довоєнних запасів високоточних ракет – приблизно 550 одиниць. Через дефіцит окупанти почали комбінувати їх з дронами-камікадзе і переробляти ракети С-300 і С-400 для запусків "земля-земля".

Вас також можуть зацікавити новини: