Росія почала використовувати на фронті новий тип снарядів / фото 93 ОМБр Холодний Яр

Росія почала використовувати на фронті новий тип 122-мм пострілів ОФ-56ІМ-1. Як пише військовий експерт Олександр Коваленко, зовнішній вигляд цих снарядів викликав цілу низку запитань щодо їхнього походження, зокрема, своєю схожістю зі 122-мм осколково-фугасними пострілами для китайських гаубиць Type 96, які, своєю чергою, є копією радянських Д-30.

Як зазначає експерт, на відміну від росіян, які не вносили зміни до класичного ОФ-462, китайці не тільки створили широку номенклатуру різних ОФ пострілів, а й значно покращили їхні характеристики, зокрема й завдяки внесенню конструктивних змін. І саме такі зміни помічаються в ОФ-56ІМ-1.

Однак, вважає Коваленко, найімовірніше, поки що про постачання снарядів до Росії з Китаю не йдеться.

Відео дня

Він вказує на те, що в Росії розвиток галузі боєприпасів, "м'яко кажучи, деградував", тому, найімовірніше, Росія або отримала від Китаю ліцензію на виробництво копії їхньої 122-мм ОФ Type 96, або, якимось чином, отримала доступ до розробки та скопіювала її.

"Прямі поставки з Китаю викликають сумніви, але нічого не можна виключати. Хоча, якби вони почалися, то таких снарядів було б у зоні БД уже кожен другий постріл, з урахуванням можливостей ВПК КНР", - вважає Коваленко.

Китай підпільно допомагає Росії

Раніше в Пентагоні повідомляли, що з березня 2022-го до 2023 року китайські фірми експортували в Росію БПЛА і компоненти до них на суму понад 12 мільйонів доларів. Також у Сполучених Штатах Америки вважають, що Китай масово продавав країні-агресору стрілецьку зброю і товари подвійного призначення.

Водночас міністр закордонних справ Китаю Ван І запевняє, що вони не постачають зброю Російській Федерації.

Вас також можуть зацікавити новини: