В Україні розробили рацію, яку не зможуть заглушити окупанти / колаж УНІАН, скріншот

Українці створили нову рацію "Химера" для військових. Її перевага полягає у тому, що цей прилад окупанти глушити не зможуть. 

Як розповів в ефірі 1+1 в рамках національного марафону автор проєкту "Химера" Михайло Рудоминський, у війську основними засобами комунікацій є саме цивільні системи радіозвʼязку. Вони дешевші, якісні, але мають і низку недоліків. Є і військові радіостанції, але їх дуже мало, вони дорогі і передаються зазвичай у пакетах військової допомоги.

"По факту, і того, і того звʼязку не вистачає. Більше цивільного, але він не діє під час глушіння нашим ворогом, і немає деяких характеристик, які потрібні військовим. Що робить "Химера" – це найбільш ефективно, на нашу думку і думку низки військових, помножує російський РЕБ на нуль", – пояснив Рудоминський. 

За його словами, у цих раціях використовуються звичайні компоненти, яки виготовляються мільйонами на рік. Але з них "витягують" максимум, і роблять "реальні військові характеристики".

"Такі як переналаштування робочої частоти. Це означає, що неможливо заглушити радіостанцію, просто ввімкнувши потужну глушилку на одній частоті. Радіостанція – це класична військова технологія, вона стрибає дуже швидко по частотах, синхронно це роблячи. Таким чином вона оминає це глушіння", – додав він. 

Рудоминський зауважив, що ці рації Збройним силам постачають за фіксованою спецціною трохи більше 100 долларів – 4 тисячі гривень. При цьому поширені у війську цивільні рації закуповуються приблизно за тисячу долларів (біля 37 тисяч гривень – ред.)

"Це не її ринкова ціна, дуже важливо. Це те, за скільки ми можемо її виготовляти і покривати наші витрати. Наша задача зараз – не заробити на цьому гроші. Ми краще передамо втричі більше цих радіостанцій, ніж щось на цьому заробимо", – резюмував він. 

Засоби для ЗСУ: що виробляють в Україні

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що осінь 2023 року стане "бумом дронів" для українців. За його словами, слід чекати на виробництво "літаючих, плаваючих, повзаючих і т.д." дронів.

Раніше очільник Мінцифри Михайло Федоров показав новітніх українських роботів, що вже скоро будуть допомагати українським воїнам на передовій. У польових умовах протестували 25 унікальних розробок – "від логістичних до бойових, від дистанційних турелей до роботів-камікадзе". 

Вас також можуть зацікавити новини: