Дикий прокоментував випробування ракети "Ярс" / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, скріншот

Росія продовжує лякати світ застосуванням ядерної зброї, однак поки що виникає багато питань щодо якості цих ракет.

Ветеран війни з Росією Євген Дикий вважає, що останні погрози Кремля мають на меті загасити активність французького лідера Еммануеля Макрона. Свою думку він розкрив у коментарі "24 каналу".

Експерт пояснив, що Європа почала прокидатися після 30 років затишного та комфортного сну в теплій "ванночці". Цьому сприяли президент РФ Володимир Путін та колишній очільник США Дональд Трамп, який зміг обрізати допомогу Україні. Крім того, останній погрожує у разі переобрання прибрати безпекову парасольку США над ЄС.

Відео дня

У активізації країн Євросоюзу росіяни побачили нову для себе загрозу. Вони були дуже здивовані, коли Захід у відповідь на повномасштабне вторгнення почав активно допомагати Україні, а саму РФ обкладати санкціями. Росіяни відчули полегшення, коли Трамп зміг дещо заморозити цей процес, однак канцлер Німеччини Олаф Шольц і Макрон на тлі бездіяльності США стали набагато активнішими. 

Дикий нагадав слова західних розвідслужб, які ставлять під сумнів, чи справді ядерна зброя росіян у робочому стані. Є ймовірність, що вона така ж, як і стара бронетехніка та авіація, з яких лише 30% готові до застосування.

"Випробування "Ярс" – це спроба довести, що "Ні-ні, ми звичайно все запустили. У нас все розкрадене, корумповане і ржаве, але крім ядерки. Її ми берегли, бо вона наше все". Перед тим були аналогічні випробування, наприклад, ракети морського базування "Булава", які закінчились дуже погано. А випробування крилатої ракети "Буревестник" закінчились взагалі загибеллю персоналу та вибухом на полігоні", - розповів експерт.

Він вважає, що те, що "Ярс" змогла злетіти є великим технологічним досягненням для путінської Росії, оскільки ракета не вибухнула під час випробувань. Таким чином РФ потроху наздоганяє диктаторський режим Кім Чен Ина у Північній Кореї.

"Стратегічною ядерною зброєю вони лякають ядерні країни. Насамперед сигнал адресований навіть не так Штатам, а як Британії та Франції – це дві ядерні країни в Європі, які дуже активно нам допомагають. Може, це саме їх намагаються залякати. Або ж це пряма відповідь на дуже високу активність Макрона останнім часом. Зокрема, на його заяву, що вони обговорюють, чи не відправити в Україну війська. Гадаю, це швидше туди сигнал", – припустив Дикий.

Ядерні погрози РФ

Як повідомляв УНІАН, Путін пригрозив "трагічними наслідками" країнам, які наважаться відправити в Україну своїх військових. 

Реакція світу була різна. У НАТО  вважають блефом нові ядерні погрози, тоді як у Китаї наголосили, що у ядерній війні не буде переможців.

"Кремль часто використовує брязкання ядерною шаблюкою, щоб вселити страх у західну аудиторію та послабити підтримку Заходу для України. Застосування Росією ядерної зброї в Україні та за її межами є малоймовірним", - вважають аналітики Інституту вивчення війни.

Вас також можуть зацікавити новини: