Есмінець США Donald Cook у Стамбулі / REUTERS

Центральне командування США має достатньо сил і засобів для удару по Сирії, але воювати з Росією Пентагон не збирається. Російські військові, у свою чергу, готові "стерпіти і не відповідати", якщо "покарання Асада" зведеться до масованого, але одноразового удару крилатими ракетами Tomahawk, як це вже було в квітні 2017-го після застосування заріна авіацією Асада в Хан-Шейхуні у провінції Ідліб.

Про це пише оглядач Нової газети Павло Фельгенгауер. Він зазначив, що військові можливості союзників США обмежені.

Читайте такожПримус Путіна до "великої угоди": експерт пояснив "дивні" твіти Трампа

Відео дня

"Крилаті ракети Tomahawk, втім, є тільки у британського флоту, і то небагато. Інші союзники можуть застосувати тільки авіацію, а для цього спочатку американці повинні «відкрити небо» у Сирії, розгромивши і придушивши сирійську систему ППО, яку Росія старанно вибудовувала останні кілька років", - пише він. За словами експерта, ймовірна загибель російських військових фахівців при такому сценарії "може призвести до некерованої ескалації конфлікту".

"У Москві, схоже, не дуже розуміють, звідки чекати удару, і тому навіщось відстежують пересування ядерного авіаносця «Гаррі Трумен», який вийшов з Норфолка і направляється в Перську затоку, куди має прийти у травні, коли ситуація з Думою вже вирішиться так чи інакше", - йдеться в статті.

"Втім, Трамп явно налаштований серйозно, і якийсь удар буде завдано. Причому головна мета, напевно, не Асад, а Путін, якому Трамп, який вважає себе майстром укладати угоди, явно намагається таким силовим шляхом нав'язати відповідну широкомасштабну угоду", - підкреслив Фельгенгауер.

Як повідомляв УНІАН, за даними CNN, ударна група Військово-морського флоту США готова вразити цілі у Сирії.