Линкявичюс связывает нынешнюю войну с войной в Грузии / facebook.com/TSPMI

"Давайте будемо послідовні, для початку давайте будемо поважати свої власні рішення, тоді можна буде очікувати, що наші рішення будуть поважати й інші. Чому інші повинні поважати наші рішення, якщо ми самі цього не робимо? І ті уроки, які ми не вивчили в 2008 році, це очевидно, були вивчені тими, хто тепер проводить агресивну політику. І чому вони не повинні повторювати той же сценарій? Очевидно, що вони будуть робити те ж саме, якщо їхня політика - експансія", - сказав Лінкявічюс на дискусії з питань безпеки, що проходить у середу в Сеймі.

Про це пише Delfi.lt.

Лінкявічюс стверджував, що зовсім не здивований діями Росії проти України, бо Захід не вимагав суворого дотримання вимог Москві після війни на Кавказі.

Відео дня

"Те, що відбувається в Україні, пов'язано не тільки з нею - це пов'язано і з нами. Я кажу про нашу точку зору, здатність зрозуміти, що відбувається, зробити висновки. І багато речей - немов дежавю, і, коли ми говоримо, що ми здивовані тим, як все відбувалося, ми не щирі. Я особисто не здивований. Після 2008-го, після війни на Кавказі, після всіх цих подій, ми, звичайно, можемо дискутувати, хто все почав, хто зробив перший крок, але ми бачимо результат - окуповані території Грузії, зміцнення військової могутності. Так давайте подивимося тому - документи, про які було домовлено, в яких ми висловилися, що ми проти, які вимоги пред'являються до Росії, щоб вона могла повернутися до нормальної співпраці. І через пару місяців ми повернулися до нормальних економічних відносин, тому що це важливо для економіки, бізнесу", - сказав міністр.

"Ситуація напружена не тільки через подій, які сталися, але і через нашу власну поведінку, уроки, які ми вчасно не засвоїли, заходи, які іноді просто напівзаходи, а іноді запізнілі. Ми не винні в подіях в "гарячих точках", не ми є їхньою причиною, але також - ми могли бути частиною рішення, хоча іноді нею не є, залишаючись спостерігачами, замість того, щоб вдаватися до дій", - сказав литовський міністр.

Читайте такожНАТО і Грузія продовжать роботу над створенням тренувального центру

Після короткої війни між Грузією і Росією в 2008 році президенти Росії, Грузії та Франції підписали угоду про перемир'я, в ньому було передбачено і відведення російських військ. Однак Росія все ще тримає свої війська в Південній Осетії і Абхазії, які визнала незалежними державами. Міжнародне співтовариство вважає ці регіони окупованими територіями.

Дискусію в сеймі з питань безпеки організували сейм, МЗС Литви і Європейський центр досліджень безпеки Джорджа Маршалла.