REUTERS

Росія пропонувала засновнику руху Leave.EU Аарону Бенксу «можливості, недоступні іншим» у видобутку золота на російських родовищах, а також підтримку банку, пов’язаного з Кремлем.

Про це стало відомо виданню The Guardian, в руках якого опинилася копія презентації ділової пропозиції, яку Бенкс отримав від посла Росії в Лондоні Олександра Яковенка. Зокрема, засновнику руху за вихід Британії з ЄС пропонували шанс заробити надзвичайно великі кошти на видобутку золота в Росії.

Читайте такожВеликобританія хоче зміцнити відносини з Китаєм після Brexit

Відео дня

Британські політики кажуть, що нові факти загострюють питання про те, яку роль зіграла Москва у процесі Brexit. І чи дійсно Кремль збирався збагатити лідерів кампанії за вихід Британії з ЄС в 2016 році через низку прихованих бізнес-угод.

Сам Бенкс постійно заперечував, що отримував будь-які гроші від Росії. Однак, сумніви щодо  походження його багатства з’явилися після того, як він пожертвував 9 мільйонів фунтів стерлінгів на кампанію за Brexit. І це найбільша політична пожертва за всю історію Великої Британії.

Читайте такожУ Британії розслідують зв'язки «спонсора Brexit» із Росією

Попри всі заперечення Бенкса, впродовж останніх тижнів йому довелося визнати, що він мав низку сумнівних зустрічей, зокрема з російським дипломатом Олександром Удодом, якого пізніше видворили з Британії за підозри у шпигунстві. На початку цього року виявилося, що в жовтні 2015-го Удод запросив Бенкса і його бізнес-партнера Енді Вігмора на зустріч з послом Росії. Через кілька тижнів після того вони проводили «застілля» у маєтку Кенсінгтон, в якому живе російських посол.

6 листопада під час зустрічі з росіянами Бенкс обговорював потенційну угоду щодо видобутку золота в Росії. Згодом Яковенко познайомив британця з російським бізнесменом Сіманом Поваренкіним, який керує компанією «ГеоПромайнінг». Ця компанія спеціалізується на видобутку золота.