Осло переконав союзників провести навчання саме в Норвегії / фото marines.mil

Росія збирається зазіхнути на Норвегію через можливості, що відкрилися з видобутку і транспортування нафти в північному регіоні.

Читайте такожНімеччина готова "впливати на Росію" для дотримання договору про ліквідацію ракет

Про це заявила експерт із міжнародних питань Ірина Верещук, передає «Обозреватель». Вона впевнена, що саме тому найбільші морські навчання НАТО Trident Juncture вирішили проводити саме в Норвегії.

Відео дня

"Норвегія змогла переконати НАТО, що Росія реально хоче збільшити або розширити зону конфлікту в Арктиці, що не дивно. Зараз там дійсно проблеми, оскільки через зміну клімату та потепління відкриваються нові можливості з транспортування нафти, якої там дуже багато", - пояснила Верещук.

Вона вважає, що з цієї причини офіційний Осло звернувся до НАТО і зміг переконати своїх союзників, що потрібно продемонструвати Кремлю, як НАТО буде поводитися в разі, якщо РФ захоче розхитувати ситуацію в Арктиці.

"А Росія дійсно цього хоче, бо вона відправила туди 23 нові кораблі, повністю модернізує Північний флот. Тобто це цікавий напрямок для них і Норвегія тут діє на випередження", - підсумувала експерт.