Ілюстрація \ REUTERS

Британський уряд оприлюднив документ з новими положеннями з міграційної політики країни, які вступлять в силу після виходу Британії з ЄС.

Читайте такожБританська армія готує 3,5 тисяч військових на випадок виходу з ЄС без угоди

Згідно з пропозиціями, низькокваліфіковані працівники з країн ЄС після "брекситу" більше не зможуть автоматично отримувати дозвіл на роботу в Британії, передає Бі-бі-сі. Розповідаючи про документ у парламенті, міністр внутрішніх справ Саджида Джавід заявив, що заклопотаність з приводу міграції існує як у прихильників, так і противників виходу країни з ЄС.

Відео дня

"В результаті референдуму ми можемо скасувати свободу пересування; вперше за 40 років ми зможемо вирішувати, хто може і хто не може в'їжджати в цю країну", - сказав він.

Він зазначив, що Британія буде відкрита для ведення бізнесу, а люди, які вже тут живуть, зможуть залишитися незалежно від того, буде підписано угоду з "брекситу" чи ні.

Джавід зазначив, що в документі наголос зроблений на три пункти:

Свобода пересування припиняється, і в майбутньому всі, крім британців і громадян Ірландії, будуть зобов'язані отримувати дозвіл на в'їзд в країну;

Нинішня система преференцій для жителів ЄС припиняється, що поставить в однакове становище людей, чий талант затребуваний в Британії, незалежно від громадянства;

Мігрантів будуть відбирати за їхніми здібностям, щоб в країну приїжджали найобдарованіші.

Джавід сказав, що уряд домагається ефективності майбутньої міграційної системи для тих, хто приїжджає в країну, для компаній, для держструктур і для Британії в цілому.

За його словами, такий підхід захищає інтереси британських працівників, усуваючи при цьому бюрократію.

Щодо кваліфікованих фахівців щорічна квота буде скасована, а роботодавцям не доведеться спочатку рекламувати вакансію в британських ЗМІ, перш ніж давати оголошення за кордоном. Вимога щодо мінімальної зарплати збережеться.

Для бажаючих приїхати до Британії на роботу на короткий термін передбачені короткострокові візи. Приїжджаючі за такими візами не зможуть отримувати фінансову допомогу від держави, будуть позбавлені права подаватися на вид на проживання і не зможуть перевезти сім'ю. Віза буде видаватися на 12 місяців.

Квоти на іноземних студентів не вводяться і приїхати до Британії на навчання стане простіше.

За словами Джавіда, Британія прагне бути відкритою для ведення бізнесу, а не закручувати бюрократичні гайки.

Очікується, що нова система набуде чинності з 2021 року. Це буде відбуватися поступово, щоб уникнути різких змін і поспішних рішень.

Раніше міністр заявив, що в документі не згадується, яку кількість приїжджаючих щорічно мігрантів буде вважатися допустимою. Під час передвиборної кампанії правляча консервативна партія обіцяла знизити підсумкову кількість мігрантів у країні до цифри менше 100 тис.

Джавід сказав, що для більшості жителів нинішня цифра приїжджаючих в країну мігрантів - 273 тис. осіб на рік - здається занадто високою, і її необхідно зменшити до такого рівня, який би відповідав у першу чергу економічним потребам.

За його словами, нова міграційна система буде спиратися в першу чергу на кваліфікації приїжджаючих людей, а не залежати від того, з якої країни вони походять.

Раніше незалежний консультативний комітет з питань міграції рекомендував Хоум-офісу відмовитися від нинішньої квоти, згідно з якою щорічно візу типу Tier 2 можуть отримати 20 700 кваліфікованих фахівців. До цієї групи, зокрема, належать медсестри і лікарі.

Будуть проводитися консультації з того, чи потрібно залишити в нинішньому вигляді вимоги до мінімальної зарплати: зараз платню, яку пропонує роботодавець, має перевищувати 30 тис. фунтів на рік. Деякі компанії і члени уряду закликають цю суму знизити.

Вимога до мінімальної зарплати вже діє відносно більшості кваліфікованих мігрантів, які приїжджають не з країн Європейської економічної зони.

Це може позначитися на здатності Національної служби охорони здоров'я Британії наймати необхідний медперсонал, заявив її представник Саффрон Кордеро. "Нас дуже турбує те, що відбувається. Висока кваліфікація не передбачає високу зарплату", - сказав він.