Ілюстрація / REUTERS

У Росії суд засудив українського адвоката Ігоря Кияшка до 8 років колонії за нібито шпигунство і спробу контрабанди.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Нижегородського обласного суду, Кияшка визнано винним у спробі контрабанди військового обладнання (ч. 1 ст. 30, ч. 1 ст. 226.1 Кримінального кодексу РФ) і шпигунстві (ст. 276 КК РФ).

Засідання суду проходило в закритому режимі, оскільки в матеріалах справи нібито є секретні документи, що містять держтаємницю.

Відео дня

Адвокат Кияшка Олексій Матасов заявив, що захист не буде оскаржувати вирок, оскільки "визнав рішення суду досить м'яким на тлі інших вироків, винесених у справах про шпигунство".

Читайте такожЗахоплений Росією біля Керченської протоки СБУшник на допиті назвав себе військовополоненим (відео)

Кияшка затримали 10 квітня в Нижньому Новгороді. Він часто їздив до Росії, щоб купити бактеріофаги для своєї дитини.

У ФСБ РФ стверджують, що українець спілкувався з жителем Нижегородської області, який у справі значиться під псевдонімом "Андрій Комов". За версією російського слідства, Кияшко, "знаючи про існуючий попит і дефіцит на оборонних підприємствах України на робочі лопатки для виробництва двигунів РД-33, вирішив ввезти їх з Росії контрабандою". Знайти лопатки Кияшко попросив "Комова", який і повідомив про українця у ФСБ РФ.

Крім того, вважають у ФСБ, Кияшко домовився купити у "Комова" копії технічної документації багатофункціональної радіолокаційної станції, яка використовується на зенітно-ракетних комплексах С-400. У цих документах, стверджує російське слідство, міститься держтаємниця.

Провину за першим звинуваченням Кияшко визнав, за другим - ні, наполягаючи, що секретні документи йому підкинули під час затримання.

Раніше повідомлялося, що в Росії суд стягнув 1 млн рублів з незаконно засудженого українця Миколи Карпюка в якості компенсації родичам солдатів, загиблих в бою в Грозному.