Ілюстрація / REUTERS

Складається враження, що Росія хоче залити Україну кров’ю при найпершій же можливості. Так нещодавно написав американський військовий експерт Майкл Кофман.

В четвер президент Петро Порошенко оголосив завершення 30-денного воєнного стану в дев’яти областях України. В цей же час після кількох днів переговорів сторони домовилися про чергове «новорічне припинення вогню», яке повинно початися 29 грудня.

Закінчиться воно, швидше за все, тим же, що і всі попередні такі домовленості: зухвалим обстрілом з боку сил Росії, пише Rzeczpospolita.

Відео дня

«Артилерійська дуель, тобто обмін некерованим вогнем вздовж лінії фронту, зазвичай посилюється в січні-лютому, а починається одразу ж після свят», - зауважив Кофман, пояснюючи, що саме мав на увазі, коли говорим про російське бажання «залити Україну кров’ю».

Читайте такожГра не варта свічок: навіщо Україні потрібен був воєнний стан

Видання додає, що якщо все так і буде, то російські обстріли почнуться за три місяці до президентських виборів в Україні. Москва, вірогідно, за допомогою військових провокацій спробує вплинути на їхній перебіг. Тим більше, що українське суспільство, виснажене п’ятьма роками війни, хоче миру. Згідно з опитуваннями, проведеними в листопаді і грудні, 72% українців вважають, що війна на Донбасі – це головна проблема країни. Корумпованість представників влади лякає тепер лише 41% людей. 58% відповіли, що вважають ситуацію в Україні «напруженою», а 31% - «критичною».

І суспільні настрої дуже сильно впливають на поведінку головних кандидатів на президентських виборах. Адже три з п’яти претендентів на президенство відкидають можливість завершення війни на Донбасі за допомогою військової сили. Ще двоє – це чинний президент Порошенко, який готовий змінити свою думку залежно від результатів нових соціологічних опитувань, і Юлія Тимошенко, яка «змінює свою думку частіше, ніж зачіску».