Більше 10% комплектуючих SSJ-100 виробляються в США / фото flickr.com/superjetinternational

Постачання російських літаків Sukhoi Superjet 100 в Іран відкладається на невизначений термін через відмову Мінфіну США видати експортний сертифікат.

Про це розповів іранському агентству ILNA представник Асоціації іранських авіаліній Максуд Асаді Самані, передає Медуза.

Більше 10% комплектуючих SSJ-100 виробляються в США, тому для постачання лайнерів потрібен дозвіл американської влади, який, за словами представника Асоціації іранських авіаліній, російська сторона отримати не змогла.

Відео дня

Читайте такожІталія виходить з російського авіапроекту SSJ 100, визнавши його нерентабельним

Виробник SSJ-100 намагається знизити число американських комплектуючих, проте, як очікується, це займе багато часу. "Поки ж про поставку літаків мова йти не може", - підкреслив Самані.

Іран уклав попередню угоду про покупку 40 літаків SSJ-100 для місцевих авіакомпаній Aseman Airlines і Iran Air Tours.

Авіапарк іранських авіакомпаній через багаторічні санкціх, що забороняли постачати в країну авіатехніку й запчастини, знаходиться в незадовільному стані. Влада країни заявляла, що іранським авіакомпаніям для оновлення парку потрібно близько 500 літаків.

Після зняття основних санкцій в 2016 році іранські авіакомпанії домовилися про купівлю 100 літаків Airbus і 80 Boeing. Однак угоди були заблоковані після того, як в 2018 році президент США Дональд Трамп відновив санкції відносно Ірану.

Раніше УНІАН повідомляв, що бельгійська авіакомпанія Brussels Airlines заявила, що відмовляється від експлуатації російських Sukhoi SuperJet. Їх замінять моделями CRJ-900 канадського виробника Bombardier. Причина у несправності літаків.