Бойовики "Вагнера" знаходяться в Лівії / rossaprimavera.ru

Російська приватна військова компанія "Вагнер" запропонувала допомогти військам командувача Лівійської національної армії Халіфа Хафтара у наступі в провінції Феццан на півдні Лівії.

Про це повідомляє сайт Africa Intelligence з посиланням на неназвані джерела, передає Дождь. За інформацією видання, допомога буде полягати в підготовці військових.

Тренування військ за участю бойовиків ПВК можуть проходити на авіабазі в місті Сабха. Сили Хафтара планують отримати контроль над нафтовими родовищами в Феццані, пише видання.

Відео дня

На початку грудні Лівійська Національна нафтова корпорація (NOC) оголосила, що родовище нафти Еш-Шарара в Феццані захопили озброєні формування, які називають себе рухом "Гнів Феццан". З тих пір роботи на ньому блоковані. Еш-Шарара знаходиться під управлінням лівійської NOC і європейських компаній, у тому числі іспанської Repsol, австрійської OMV і французькою Total.

Як зазначає Africa Intelligence, Хафтар "не приховує свого бажання" взяти під контроль нафтові родовища, щоб стати незамінним помічником" NOC і її зарубіжних партнерів.

Читайте такожЗМІ розкрили подробиці військової присутності Росії в Лівії

У жовтні ЗМІ писали, що Росія перекинула в східну Лівію кілька десятків військовослужбовців спецназу і співробітників ГРУ, які займаються підготовкою кадрів армії Хафтара, якому Москва постачає важкі озброєння. Британська газета також писала, що в Лівії вже є дві російські військові бази в Тобруці і Бенгазі, в яких знаходяться бойовики ПВК "Вагнер".

Хафтар підтримує "уряд Тобруці", сформований в 2014 році і який контролює схід і частина півдня Лівії. Уряд національної згоди (ПНР), створений за підтримки Ради безпеки ООН, контролює захід країни.

У листопаді 2018 року "Новая газета" писала, що "кухар Путіна", російський мільярдер Євген Пригожин, якого пов'язують з ПВК "Вагнер" і "фабрикою тролів", був присутній на зустрічі міністра оборони Сергія Шойгу із Хафтаром.

Раніше УНІАН повідомляв, що близький до президента РФ олігарх Євген Пригожин, якого називають "кухарем Путіна", з допомогою найманців і політичних консультантів пропонує послуги по забезпеченню безпеки, підготовці зброї і послуг по організації передвиборних кампаній в десяти африканських країнах. Зокрема повідомлялося, що структури Пригожина надають підтримку так званій Лівійській національній армії Халіфи Хафтара, генерала, орієнтованого на Москву.