У грузинському селі помітили російських прикордонників / фото ekhokavkaza.com

У грузинському селі Хурвалеті, розташованому уздовж лінії розмежування з самопроголошеною республікою "Південна Осетія", вчора помітили російських прикордонників у масках.

Як повідомляє "Ехо Кавказу", журналісти і активісти вирішили податися в село після того, як вдень на своїй сторінці Facebook мешканка села Хурвалеті Людмила Салія написала:

"SOS! Просимо допомоги! У Хурвалеті увійшли російські окупанти і зайняли околицю села. Зверніть на нас увагу, допоможіть! В Хурвалеті у дворах жителів стоять російські окупанти".

Відео дня

Читайте такожЄСПЛ зобов'язаннями язав Росію виплатити громадянам Грузії 10 мільйонів євро

За лічені хвилини її постом поділилися кілька тисяч чоловік. Незабаром представник антиокупаційного руху «Сила в єдності» Давид Кацарава вже стояв біля входу в село і, ведучи прямий ефір в соцмережах, закликав громадян захистити село від наступу російських окупантів:

«Ситуація вкрай напружена, вкрай складна. Ми вимагаємо, щоб весь уряд, весь громадський сектор прибули сюди, тому що росіяни знову забирають у нас землі».

Збентеженому і обуреному Давиду Кацарава і активістам, яких ставало все більше і більше, поліцейські заборонили в'їзд в село. Обмеження торкнулося і журналістів.

До того часу Служба безпеки Грузії, а слідом за нею і Місія спостерігачів ЄС спростували інформацію про перебування російських прикордонників в селі Хурвалеті, контрольованому грузинською владою. Але активісти не хотіли розходитися. Побачити своїми очима, що відбувається в Хурвалети, хотіли і журналісти.

Читайте такожОбраний президент Грузії відмовилася співпрацювати з РФ

Жителька села Людмила Салія продовжувала наполягати, що бачила російських військових.

"Я подивилася і побачила їх (російських прикордонників) стоять з розчепіреними ногами, з автоматами і з масками на обличчях. Вони зайняли нову територію. Їх було як мінімум вісім осіб. Вони стояли перед вишкою, в саду Батонісашвілі. Коли другий раз я туди підійшла, їх вже там не було, здається, їх змусили відсунутися назад", - сказала вона.

Грузинська ж влада стверджує, що ніяких нових спроб бодеризації зафіксовано не було.

"Ніякого інциденту не було зафіксовано, так само як не зафіксовані і нові спроби бордеризації. Як бачите, на місці патрулює спостережна місія ЄС, у нас з ними постійний зв'язок. Крім того, хочу закликати всіх утриматися від будь-якої дії чи заяви, які можуть послужити провокацією і створити загрозу безпеки на місці", - заявив міністр з питань примирення та громадянського рівноправ'я Кетеван Цихелашвілі.

Читайте такожУ Грузії хочуть ввести кримінальне покарання за неправильно складену карту країни

Тим не менш, активісти залишаються біля поліцейського поста біля в'їзду в Хурвалеті, вимагаючи дозволу проїхати в село.

Як повідомляє "Ехо Москви", ситуація навколо цих подій загострюється ще й тим, що зовсім нещодавно, 10 березня, 29-річний громадянин Грузії був затриманий на так званому кордоні з Абхазією. Вже через кілька годин так звана "влада" Абхазії заявила про загибель громадянина Грузії Іраклія Кварацхелія. У нього залишилася дружина і дитина. Тіло передали родичам. Невизнаний режим заявив, що 29-річний громадянин Грузії, якого вони затримали, покінчив із собою в камері.

І за останні роки це вже не перший випадок смертей грузинських громадян на території Абхазії, що викликають безліч питань. У ці дні в Грузії проходять цивільні панахиди по 12 впізнаним грузинам, які пропали безвісти ще в 90х, коли Росія виступила проти Грузії в Абхазії.