Ілюстрація / REUTERS

Жорсткі розмови про потребу покарати Росію за втручання в американські президентські вибори 2016 року уперлися в реальність, в якій ентузіазм Конгресу щодо запровадження додаткових санкцій випаровується.

«Ми зіштовхнулися з деякою втомою від санкцій у ці дні. На щастя, багато людей нас підтримує», - цитує Bloomberg слова сенатора-республіканця Марка Рубіо, який просуває законопроект щодо покарання Росії.

Дві головні пропозиції, які обговорюють в американському парламенті, націлені на збільшення тиску на окремих росіян і компанії, обмежуючи їхній доступ до ринків і капіталів США. Обидва законопроекти у Сенаті привернули значну увагу у 2018 році, коли президент Дональд Трамп відмовився засудити Москву. Втім, після середньострокових виборів у листопаді цей імпульс був втрачений. І розгляд нових санкцій у Конгресі не пришвидшується навіть цього року.

Відео дня

Читайте такожWashington Post: Санкції США не зупинили Росію і КНДР з трьох причин

Багато американських парламентарів досі хочуть, щоб Росія заплатила вищу ціну за дії проти США й інших країн. Однак, немає чіткого консенсусу з приводу того, як послати правильний меседж Кремля. Вагання посилюють ще два фактори: занепокоєння через побічні економічні наслідки й складність у виконанні законодавчих ініціатив у поділеному Конгресі, коли президент теж не підтримує нові покарання.

«Санкції часто можуть виявитися мечем, загостреним з обох кінців», - сказав сенатор-республіканець Рон Джонсон, який очолює Комітет з питань внутрішньої безпеки.

«Тому нам потрібно зробити крок назад і оцінити, де ми зараз і що ми можемо зробити», - додав він.

Ринки пильно стежать за наступними діями США у сфері санкцій, оскільки вони можуть вплинути на суверенний борг Росії. Рубль сильно обвалився у відношенні до долара. Вперше це сталося у 2014 році, коли адміністрація Барака Обами вперше запровадила санкції. Сенатори Ліндсі Грем з Республіканської партії й демократ Боб Менендез у лютому внесли законопроект «Про захист американської безпеки від агресії Кремля», який обкладає санкціями окремих росіян, а також об’єкти кібератак і експорту природного газу. Документ закликав президента США «прописати правила» санкцій проти суверенного боргу Росії, випущеного через 90 днів після вступу в дію ініціативи. В законопроекті також підтверджувалася підтримка НАТО, а також пропонувалося створити новий підрозділ Держдепартаменту з кіберзагроз.

Читайте такожГолови МЗС країн G7 готові ввести нові санкції проти Росії

Інший законопроект в Сенаті – «Про захист виборів від тролів ворожих режимів» - був повторно внесений на розгляд республіканцем Марком Рубіо і демократом Крісом Ван Холленом. Він вимагає, щоб директор Національної розвідки США повідомляв Конгресу про будь-які випадки зовнішнього втручання впродовж 60 днів федеральних виборів. Якщо будуть виявлені порушення з боку Росії, санкції вдарять по її політикам, енергетичному й оборонному сектору. Вони також можуть поширюватися на російський уряд і бонди державних компаній, які були випущені після введення в дію законопроекту.

«Ми не говоримо про те, щоб запровадити нові санкції зараз. Ми посилаємо чіткий сигнал, що якщо хтось буде грати в брудні ігри з нашими виборами знову, покарання буде швидким», - сказав Холлен, додавши, що законопроект стримає Росію й інших гравців від спокуси втручатися в американські вибори.

Видання додає, що конгресмени висловлюють змішані відчуття, що робити далі. Але наближення публікації висновків розслідування про російське втручання у вибори, яке провів Роберт Мюллер, може посилити увагу до законопроектів про санкції.