Іспанці сьогодні обирають новий парламент / REUTERS

В Іспанії зранку відкрились виборчі дільниці – громадяни обирають парламент на дострокових виборах.

Читайте такожВ Іспанії внаслідок зіткнення пасажирських поїздів постраждали десятки людей

Відео дня

Як повідомляє DW, рішення про проведення виборів було ухвалено після того, як в середині лютого іспанський парламент відмовився схвалити бюджетний план на 2019 рік, запропонований урядом соціаліста Педро Санчеса. Крім того, майже вся робота уряду блокувалася парламентською опозицією.

На виборах буде обрано новий склад Конгресу депутатів (нижньої палати парламенту), а також більшість сенаторів (208 з 266 членів верхньої палати парламенту). 

У виборах беруть участь 80 партій та блоків. Проголосувати зможуть близько 37 мільйонів виборців.

За даними соціологічних опитувань, лідером перегонів є Іспанська соціалістична робітнича партія Педро Санчеса. Її головним конкурентом вважають правоцентристську Народну партію Пабло Касадо. Серед лідерів також є ліберальна Громадянська партія, ліва партія "Подемос" та ультраправа партія "Вокс".

На думку експертів, жодна з партій не отримає в 350-місцевому Конгресі депутатів абсолютної більшості в 176 депутатських мандатів, необхідних для формування однопартійного уряду. Тому переможцю доведеться вести коаліційні переговори, які можуть затягнутися на досить тривалий термін.