Ангела Меркель \ REUTERS

У великому інтерв'ю напередодні виборів у Європарламент канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що Європа повинна змінити свою позицію, щоб протистояти викликам, які ставлять три її великих світових конкуренти - Китай, Росія та США.

Читайте такожМеркель і Макрон вимагають від Сербії та Косова вирішення суперечок

Канцлер дала інтерв'ю журналістам німецької газети Süddeutsche Zeitung, передає Бі-бі-сі. Вони (Китай, Росія і США) змушують нас знову і знову знаходити спільні позиції. Це часто складно, враховуючи наші різні інтереси. Але ми це робимо - досить згадати, наприклад, нашу політику щодо конфлікту в Україні", - передає слова з інтерв'ю з Меркель газета Guardian.

Відео дня

Євросоюз повинен накопичити "політичну силу, порівнювану з нашими економічними можливостями", щоб діяти незалежно від великих держав, сказала Меркель.

Меркель навела як приклад дії Європи, спрямовані на дотримання договору про обмеження ядерної програми Ірану, від якого президент США Дональд Трамп відмовився, назвавши його "жахливою односторонньою угодою, яка ніколи не повинна була бути укладена".

Німеччина, Франція і Великобританія в питанні про іранську угоду дотримуються іншого підходу, ніж США, зазначила Меркель, додавши, що в цій ситуації, "незважаючи на всі наші розбіжності в інших сферах", Європа поділяє інтереси з Росією і Китаєм.

"Багато хто турбується про Європу, в тому числі і я, - сказала канцлер Німеччини. - Це значить, що я відчуваю себе навіть більш зобов'язаною приєднатися до інших, щоб у Європи було майбутнє".

Як пише Times, Меркель стверджує, що ЄС повинен відкласти свої внутрішні конфлікти і розробити більш агресивною зовнішню і оборонну політику.

Вибори в Європарламент пройдуть в кінці травня.