REUTERS

Верховний суд Нідерландів визнав, що Нідерланди несуть часткову відповідальність за загибель 350 боснійських мусульман під час різанини в Сребрениці в липні 1995 року. Уряд Нідерландів визнав рішення суду.

Читайте такожМіжнародний суд відхилив прохання Боснії переглянути відповідальність Сербії за геноцид

Суд залишив в силі попереднє рішення суду проти Нідерландів і постановив, що держава несе 10%-ву відповідальність за загибель 350 мусульман, які були видворені з бази ООН і вбиті силами боснійських сербів у Сребрениці, передає Reuters.

Відео дня

Це означає, що сім'ї жертв різанини в Сребрениці зможуть отримати компенсацію в розмірі кількох тисяч євро.

Верховний суд постановив, що нідерландські миротворці могли дозволити боснійським мусульманам сховатися на базі «блакитних касок», але замість цього їх свідомо і незаконно відправили на смерть від рук боснійських сербів.

«Вони позбавили цих чоловіків можливості врятуватися від боснійських сербів», - йдеться в заяві.

Після винесення цього вердикту уряд Нідерландів визнав, що держава частково несе відповідальність за загибель 350 мусульманських чоловіків.

«Уряд приймає вердикт Верховного суду. Таким чином, держава бере на себе відповідальність за шкоду, встановлену Верховним судом», - йдеться в заяві міністерства оборони.

11 липня 1995 року сербські війська стратили в місті Сребреніца вісім тисяч полонених боснійських чоловіків у віці від 13 до 77 років.

Як повідомляв УНІАН, у 2019 році суд ООН у Гаазі засудив колишнього лідера боснійських сербів Радована Караджича до довічного ув'язнення. Його визнали винним у злочинах проти людяності під час Боснійської війни в 1990-х.