REUTERS

Відповідальність за припинення дії Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності лежить на Росії через те, що вона свідомо і настирливо порушує цей документ.

Читайте такожРосія несе виняткову відповідальність за розвал ракетного договору - НАТО

Про це заявила прес-секретар Державного департаменту США Морган Ортагус у відеозверненні, розміщеному в мікроблозі Twitter американським Бюро з питань контролю над озброєннями, повірки та дотримання угод.

Відео дня

"Сьогодні закінчується дія Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності. Через істотне порушення цієї угоди Росією та її відмови вжити будь-які заходи для виправлення цього порушення, США вийшли з Договору за вказівкою президента Дональда Трампа", - заявила Ортагус.

"Відповідальність за припинення дії цієї важливої угоди про контроль над озброєннями лежить на Росії. Ми попросили Росію повернутися до виконання своїх договірних зобов'язань - але Росія вважала за краще не дотримуватися вимог договору", - заявила вона.

"Замість цього Росія вирішила продовжити розгортання своїх ракет SSC-8 (нова ракетна система «Новатор 9М729» - УНІАН), що порушують договір, їх пускових установок і пов'язаних з ними систем підтримки і навіть заперечувала саме існування ракет", - зазначила Ортагус.

"Коли їй було пред'явлено докази її порушення, Росія почала поширювати дезінформацію, щоб ухилитися від відповідальності. Це вписується в більш широку картину згубної поведінки Росії в Грузії, Україні, Сирії, Великій Британії та інших країнах", - сказала вона.

"Усі союзники по НАТО згодні з тим, що Росія істотно порушує свої зобов'язання щодо ДРСМД, і підтримують наше рішення призупинити виконання своїх зобов'язань і вийти з договору. США не залишаться учасниками угоди, яке Росія свідомо і настирливо порушує", - додала вона.

Також Отагус заявила, що США, як і раніше, прихильні до ефективного контролю над озброєннями, який зміцнює безпеку США, їхніх союзників і партнерів.

Разом з тим вона висловила жаль, що Росія більше не є надійним партнером щодо ракетного договору.