Китайські поліцейські тренувалися в місті Шеньчжень / REUTERS

На фоні масових акцій протесту в Гонконзі влада Китаю зібрала 12 тисяч співробітників із боротьби проти безладів для тренувань у місті Шеньчжень, який межує з Гонконгом.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на South China Morning Post.

Офіційно у місті Шеньчжень в провінції Гуандун відбуваються навчання в межах підготовки до святкування 70-річчя Народної республіки, яке пройде 1 жовтня.

Відео дня

Читайте такожNewsweek: У Китаї назвали протести у Гонконзі «роботою» США

"Було проведене тренування для підняття бойового духу, практики та підготовки до святкування", - йдеться у повідомленні місцевої поліції.

На опублікованих відео можна побачити людей, які зображають протестувальників - це люди у чорному одязі та захисних шоломах. Їхнє екіпірування схоже з тим, що використовують протестувальники в Гонконзі.

"Мітингувальники" під час навчань закидали поліцейських різними предметами, намагалися бити їх палками та навіть кидали саморобні газові бомби. Поліція, зі свого боку, використала дим та сльозогінний газ.

Протести у Гонконзі тривають уже понад вісім тижнів. Вони почалися як реакція на законопроєкт про екстрадицію, що дозволив би екстрадувати підозрюваних до материкового Китаю. Але згодом, коли законопроєкт відклали на невизначений термін, люди продовжили виходити на вулиці з вимогами демократичних реформ.

Гонконг, що до 1997 року був британською колонією, наділений тепер високим ступенем автономії за принципом "одна країна - дві системи". Тож у Гонконзі й досі громадянам забезпечені такі фундаментальні права та свободи людини, що обмежені у китайців, як свобода слова та ЗМІ. Опозиція в Гонконзі звинувачує Китай у тому, що він дедалі сильніше втручається у внутрішні справи Гонконгу.