Колишній президент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв / REUTERS

Колишній президент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв зізнався журналістам, що особисто вів стрілянину по бійцям спецназу, які штурмували його будинок.

"У моїх прихильників зброї не було, я особисто стріляв під час нападу", - цитує його заяву російське агентство «ТАСС».

Читайте такожСпроба затримання екс-президента Киргизстану (фоторепортаж)

При цьому Атамбаєв запевнив, що він "намагався не влучити" в людей. Він також додав, що готовий сприяти звільненню затриманих його прихильниками під час штурму бійців спецпідрозділу "Альфа", які зараз перебувають під охороною в будинку екс-президента.

Нагадаємо, В Киргизстані ввечері 7 серпня спецназівці намагалися затримати екс-президента цієї країни Алмазбека Атамбаєва, було здійснено дві спроби штурму. Але колишнього главу держави так і не затримали.

За інформацією ЗМІ, в ході спецоперації загинув один спецназівець, постраждали 45 осіб.

Алмазбек Атамбаєв був президентом Киргизстану з 2011 по 2017 рік. Після відходу з посади він почав критикувати свого наступника Сооронбая Жеенбекова, обраного від очолюваної ним Соціал-демократичної партії.

Після цього парламентська комісія заявила про причетність Атамбаєва до кількох корупційних епізодів, після чого парламент позбавив його статусу «екс-президента», що місцеві ЗМІ характеризували як позбавлення його недоторканності.

Екс-президенту Киргизстану висувають звинувачення за п'ятьма пунктами, включаючи корупцію, зловживання владою та незаконне збагачення. Атамбаєв відкидає всі звинувачення і називає їх політично мотивованими.

У травні президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков підписав закон про притягнення до кримінальної відповідальності екс-президентів. За інформацією ЗМІ, екс-президент Киргизстану тричі не з'являвся на допит у правоохоронні органи.

За місцевим законодавством, якщо особа не приходить на допит більш ніж два рази, її можуть доставити до слідчих силою. Втім, точна причина спецоперації поки невідома.