У Киргизстані ввечері 7 серпня спецпризначенці намагалися затримати екс-президента цієї країни Алмазбека Атамбаєва, було дві спроби штурму. Але колишнього главу держави так і не затримали.

У ході спецоперації загинув один спецпризначенець, постраждали 45 осіб, повідомляють ЗМІ.

Що сталося

7 серпня ввечері спецпризначенці намагалися затримати екс-президента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва в його будинку в селі Кой-Таш. ЗМІ одразу ж повідомили, що всередині будинку затриманого почалася стрілянина в ході спецоперації.

До будинку Атамбаєва почали стягуватися його прихильники - їх нараховувалося до 500 осіб. Люди почали зводити барикади й намагалися прорватися всередину будинку.

Всі співробітники правоохоронних органів Киргизстану виїхали із села Кой-Таш, в якому розташована резиденція колишнього президента країни Алмазбека Атамбаєва. Влада прийняла це рішення для зниження рівня конфронтації.

Силовики залишили Кой-Таш приблизно о 3:30 ночі за місцевим часом. У цей же час з дороги, яка веде до резиденції колишнього президента, почали знімати оточення.

Після декількох спроб штурму спецпризначенці ДКНБ не змогли затримати Атамбаєва в його резиденції в селі Кой-Таш, поблизу Бішкека.

Прихильники колишнього президента захопили шістьох спецпризначенців після двох спроб штурму резиденції. Вони готові звільнити їх, якщо влада відновить у селі Кой-Таш електрику, телефонний зв'язок та інтернет.

На одному з оприлюднених відео показано, що силовики перебувають під наглядом в будинку Атамбаєва.

Адвокат Атамбаєва Сергій Слєсарєв каже, що Атамбаєв перебуває у "безпечному місці". Є інформація, що екс-президент Киргизстану "обороняється у себе вдома".

Чому почалася спецоперація із затримання Атамбаєва

Алмазбек Атамбаєв був президентом Киргизстану з 2011 по 2017 рік. Після відходу з посади він почав критикувати свого наступника Сооронбая Жеенбекова, обраного від очолюваної ним Соціал-демократичної партії. На початку червня 2019-го на мітингу Атамбаєв назвав Жеенбекова нелегітимним президентом, а парламент «сопливим», пише "Медуза".

Після цього парламентська комісія заявила про причетність Атамбаєва до кількох корупційних епізодів, після чого парламент позбавив його статусу «екс-президента», що місцеві ЗМІ характеризували як позбавлення його недоторканності.

Після цього, як повідомляє «Фергана», Атамбаєв практично перестав залишати свою резиденцію, в якій зібралися його прихильники. У липні він зустрівся в Москві з президентом Росії Володимиром Путіним, який після зустрічі заявив про необхідність об'єднання людей навколо чинного президента країни Сооронбая Жеенбекова.

МВС тричі викликало Атамбаєва на допит як свідка у справі про незаконне звільнення кримінального авторитета Азіза Батукаєва, але той відмовився.

Екс-президент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв / REUTERS

Екс-президенту Киргизстану висувають звинувачення за п'ятьма пунктами, включаючи корупцію, зловживання владою та незаконне збагачення. Атамбаєв відкидає всі звинувачення та називає їх політично мотивованими.

У травні президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков підписав закон про притягнення до кримінальної відповідальності екс-президентів.

За інформацією ЗМІ, екс-президент Киргизстану тричі не з'являвся на допит у правоохоронні органи. За місцевим законодавством, якщо людина не приходить на допит більш ніж у два рази, її можуть доставити до слідчих силою. Втім, точна причина спецоперації поки невідома.

Жертви й постраждалі в результаті спецоперації в будинку Алмазбека Атамбаєва

Місцевий МОЗ повідомив, що один зі спецназівців, який брав участь у штурмі резиденції Атамбаєва, отримав кульове поранення в грудну клітку. Пізніше він помер в лікарні. Державний комітет національної безпеки (ДКНБ) Киргизії підтвердив факт загибелі свого співробітника, який брав участь у спробі силового затримання Атамбаєва.

REUTERS

Відомо, що під час штурму загинув 22-річний спецпризначенець. Держкомітет Нацбезпеки країни звинуватив в його загибелі прихильників Атамбаєва - за версією спецслужб, причиною смерті міг бути постріл зі снайперської гвинтівки.

За останніми даними МОЗ країни, у сутичках постраждали 45 осіб, більшість потрапили в реанімацію з вогнепальними пораненнями.

Відгомони ситуації довкола Атамбаєва для Киргизстану

Ситуація в Кой-Таші залишається гострою. Дорогою в село виставлено міліційне оточення. На місці перебуває заступник міністра внутрішніх справ Курсан Асанов.

Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков через ці події перервав свою відпустку і повернувся в Бішкек. Вранці 8 серпня має відбутися екстрене засідання Ради безпеки Киргизстану.

Атамбаєв у ніч на четвер виступив в ефірі телеканалу, який йому належить. Він закликав владу країни відмовитися від силового впливу, вказавши що під час штурму постраждали невинні мирні люди. За словами Атамбаєва, він кілька разів пропонував дати письмові свідчення й відповісти на питання через ЗМІ, однак йому в цьому було відмовлено. "На жаль, влада не прислухалася до моїх закликів увійти в правове поле", - сказав екс-президент.

Експерти вважають, що прихильники Атамбаєва спробують відстояти колишнього президента, але нинішня влада має у своєму розпорядженні жорсткий силовий агрегат. Можливе нагнітання ситуації.