Ілюстрація REUTERS

Минуло три тижні після серйозної ядерної аварії на військовому полігоні на півночі Росії. Але Кремль досі мовчить про її причини й наслідки. Лікарі з місцевої лікарні кажуть, що жертв намагалися лікувати. І це викликало роздратування російського керівництва.

Про це пише Der Spiegel, нагадуючи, що 8 серпня 2019 року ядерний ракетний двигун вибухнув на полігоні поблизу узбережжя Білого моря. Подробиці катастрофи не відомі. Однак, у Вашингтоні вважають, що аварія виникла під час випробувань двигуна ракети з ядерним двигуном, про яку Володимир Путін говорив у 2018 році.

З офіційних російських даних відомо, що п’ять працівників федерального дослідного центру в Сарові загинули від вибуху. Крім того, жертвами стали двоє російських військових. Тим часом, з’являється все більше неофіційних даних, зокрема, від розлючених лікарів з Архангельська. Трьох сильно поранених людей доставили в одну з місцевих лікарень. Місцевих медиків не попередили про те, що пацієнти були опромінені радіацією.

Відео дня

Читайте такожВибух на полігоні РФ: Кремль слідом за ФСБ зацікавився лікарями, що розповіли про радіацію

Журналісти Der Spiegel поспілкувалися з лікарем з регіональної лікарні. Його ім’я видання не називає на прохання російського медика. За його словами, пацієнтів доставили о пів на шосту вечора авіаційною рятувальною службою лікарні. Це були троє чоловіків, віком 30 років і молодше. Вони були голими й вкритими фольгою. Їхній одяг зібрали в поліетиленові пакети. В одного був перелом хребта, а в іншого – перелом тазу. Травми були хоч і важкими, але не становили загрози для життя. Всім трьом потрібно було провести операцію.

«Ніхто в лікарні не працював у захисних костюмах. В приймальній палаті пацієнтів оглядали голими руками. В операційній також використовувалися звичайні медичні маски й лише тоді, коли цього вимагала ситуація. Не надходило прямих вказівок про те, що ці пацієнти були заражені радіацією», - розповів лікар, додавши, що рятувальники на місці аварії вказали на цей факт. Але чомусь інформацію не передали далі.

«Перед операцією в операційну прийшли дозиметристи. Одна з них одразу вибігла, коли побачила цифри. Біля голови одного з пацієнтів було зафіксоване бета-випромінювання на рівні 25 тисяч мікрорентгенів на годину. Пацієнтів вивезли з операційної назад в приймальну палату і по черзі мили у ванній. Ванна була настільки заражена, що пізніше військові її взагалі демонтували», - розповів лікар.

Після того, як пацієнтів помили, їм все ж провели операції. Потім їх мали відправити в Москву. Але двоє з трьох померли дорогою в аеропорт. За словами російського лікаря, їхня смерть пов’язана не з травмами, а з гострою променевою хворобою.

Читайте такожМогла бути риба чи водорості: влада Росії пов’язала виявлену у лікаря радіацію з їжею

«Я спеціально запитав про це у їхніх лікарів. Крім того, в інтернет потрапило лікарське заключення одного з пацієнтів. У нього було 25 тисяч лейкоцитів у мікролітрі крові при максимально допустимому значенні на рівні 10 тисяч. Це велика цифра. Двоє пацієнтів померли від гострої променевої хвороби», - наголосив співрозмовник Der Spiegel.

Він також розповів, що на наступний день прийшли агенти ФСБ і взяли з усіх залучених медиків підписку про нерозголошення таємниці. Всю медичну документацію включно з електронними файлами вилучили. За словами російського лікаря, після зустрічі з представниками Мінздрову РФ було ухвалене рішення відправити в Москву на обстеження 57 співробітників лікарні в Архангельську. Але насправді відправили лише 20. В організмі одного з них знайшли радіоактивний цезій-137.

«Після цього експерти з Москви приїхали до нас проводити обстеження на місці. Але це був фарс. Тут немає необхідного обладнання для виявлення радіоактивних нуклідів. У нас взяли лише аналізи крові, сечі й перевірили щитовидну залозу. Ставлення до лікарів один в один нагадує мені Чорнобиль», - поскаржився лікар.