Литва готується до аварії на АЕС в Білорусі / Flickr/Андрей Черняков

Вулиці цього міста стали фоном для серіалу «Чорнобиль», який став хітом цього року. Фільм розповідає про смертельний вибух на радянській атомній електростанції, який стався в 1986 році. Тепер литовське місто Вільнюс готується до власної потенційної атомної катастрофи й не в кіно, а наяву.

Про це пише Bloomberg, додаючи, що столиця Литви нервує через неминуче відкриття атомної електростанції всього за 40 кілометрів по інший бік кордону з Білоруссю. Після низки інцидентів в процесі будівництва і спроб приховати їх, багато хто вважає АЕС поблизу міста Острівець, яку будує Росія, небезпечною.

Читайте такожFinancial Times: Гірка правда про Чорнобиль досі лежить в Україні й чекає уваги

Відео дня

Уряд Литви витратив 900 тисяч євро на створення запасу йоду в таблетках на випадок витоку радіації в сусідній країні, від якого можуть постраждати 2,8 мільйона литовців. Крім того, будуть проведені загальнонаціональні навчання для перевірки готовності до катастрофічних подій.

«Все, що ви бачили в серіалі «Чорнобиль», буде тут: сирени, рятувальники й гелікоптери», - сказав голова Ради громадського захисту Едгарас Геда. Його відомство проводить навчання.

«Люди досі пам’ятають Чорнобиль. Багато таких родичів включно з моїм дядьком були відправлені на ліквідацію наслідків. Тож у нас є досвід з перших рук. Ми не збираємося розмірковувати, чи станеться катастрофа. Ми готуємося до неї», - додав Геда.

Чотириденні навчання почнуться першого жовтня. За легендою, в Острівці аварія, подібна до чорнобильської. А хмара радіоактивних матеріалів потрапила в атмосферу. Спрацюють спеціальні сирени, повідомлення з попередженнями будуть розіслані громадянам на мобільні телефони. А національне телебачення повідомить про катастрофу. У деяких регіонах рятувальники й військові будуть проводити евакуацію. В інших місцях добровольці будуть грати жертв. Їх будуть реєструвати, мити, забезпечувати чистим одягом, а потім перевезуть в безпечні місця для медичних перевірок.

Читайте такожGazeta Wyborcza: Росія збрехала і приховала ядерну катастрофу на Уралі

Безпечність АЕС в Острівці викликає занепокоєння. З початку будівництва у 2012 році щонайменше троє людей загинули. Литва стривожена прозорістю процесу, оскільки деякі інциденти були умисне засекречені, зокрема деталі випадку, коли 330-тонний корпус атомного ядра станції зірвався з крана і вправ на землю.

АЕС у Білорусі повинна виробляти 2400 мегаватів електроенергії. Два її реактори будує експортне крило російської державної компанії «Росатом». Вона також займається проектами в Туреччині, Китаї й Фінляндії. Ця ж компанія проводила нагляд за ядерними ракетними випробуваннями 8 серпня, які закінчилися аварією. П’ятеро вчених загинули, а радіаційний рівень підскочив у регіоні біля Полярного кола.

Росія профінансувала левову частку побудови АЕС в Острівці, вартість якої сягає 11 мільярдів доларів. Вона ж буде єдиним постачальником ядерного палива. Литва відмовилася купувати електроенергію з цієї станції й хоче, щоб інші її сусіди теж так вчинили. Для багатьох людей у Вільнюсі ще надто свіжа пам’ять про вибух в Чорнобилі на території України більш ніж 30 років тому, а також спроби влади СРСР приховати його. Цього місяця багато мешканців Вільнюса зможуть освіжити спогади під час трансляції серіалу «Чорнобиль» на місцевому стадіоні.

Читайте такожЛікар з Архангельська про жертв ядерного вибуху: дозиметрист втік, коли побачив цифри

«Я чітко пам’ятаю день вибуху Чорнобиля. Це дуже тривожно. Атомні електростанції взагалі страшні. Але ця особливо лякає, тому що вона дуже близько», - сказала пенсіонерка Она Рімкіене, яка працювала медсестрою.

Білорусь, яка збирається доставити перше ядерне паливо на АЕС в Острівці до першого жовтня, заперечує проблеми з безпекою на станції. У всякому разі, Мінськ проігнорував міжнародні рекомендації не будувати атомні станції в межах 100-кілометрової зони навколо великих міст. Ці рекомендації з’явилися після аварії на АЕС «Фукусіма» у 2011 році. Литва неодноразово скаржилася Європі на загрозу білоруської станції, зокрема, тому що її будують на території з високими сейсмічними ризиками.

Зараз Литва відстежує рівень радіації вздовж білоруського кордону, а також у водах річки, яка проходить повз Острівець і тече до Вільнюса. Витік матеріалів може отруїти питну воду в місті, де живе 540 тисяч людей.

«Вірогідність ядерних аварій низька. Але потенційні наслідки катастрофічні. Тому краще підготуватися», - сказала голова служби громадянської безпеки у Вільнюсі Сандра Норбутайте.