Ілюстрація / REUTERS

Комісія ООН з розслідування в Сирії не виключає, що фактично всі сторони, які беруть участь у бойових діях в цій країні, могли бути причетними до скоєння воєнних злочинів.

Свої висновки комісія ООН представила в середу, 11 вересня, пише DW.

Згідно з оприлюдненими даними, було задокументовано випадки, коли сили коаліції на чолі з США завдавали неточних повітряних ударів у Сирії. Невибірковість і нехтування необхідними запобіжними заходами призвели до загибелі та поранень серед цивільних, у тому числі й серед дітей. У низці зафіксованих випадків не виключено, що війська коаліції могли скоїти воєнні злочини, зазначається в висновках комісії ООН.

Відео дня

Схожі закиди в ООН адресують також і силам Башара Асада та його російським союзникам. Зазначається, що під час наступу військ Асада в провінції Ідліб сирійська та російська авіація неодразово піддавали обстрілам з повітря такі цивільні цілі, як школи, медичні заклади, ринкові площі та сільськогосподарські угіддя.

Читайте такожВПС Сирії похвалилися скинутими бомбами на колону військових Туреччини в Ідлібі (відео)

Такі дії сил Асада та російських союзників спричинили значну кількість жертв серед цивільних, тож їх теж можна зарахувати до воєнних злочинів, наголошують у комісії, адже сирійські й російські військові знали координати цих цілей і були відповідно поінформовані.

Крім того, бойовиків ісламістського угруповання "Хаят Тахрір аш-Шам" у ООН звинуватили в безладних ракетних обстрілах цивільних об'єктів, що так само призвели до значного числа жертв серед цивільних у провінції Ідліб.

Розслідування не обійшло стороною й дії Демократичних сил Сирії, котрі складаються переважно з загонів бійців сирійських курдів, і є союзниками коаліції під проводом американців. Їм так само закидають невибірковість під час обстрілів, що цього року призвела до руйнування цивільних об'єктів та загибелі мирних жителів, у тому числі й дітей.

"Проведення безладних атак, що призводить до смерті чи поранення цивільних, розцінюється як воєнні злочини у тих випадках, коли такі операції проводилися бездумно", - наголошується в звіті, цитує інформагенція Reuters.

За даними ООН, внаслідок збройного конфлікту в Сирії, котрий триває вже більше восьми років, загинули сотні тисяч людей, а близько 13 мільйонів громадян цієї країни стали біженцями або внутрішніми переселенцями.