Дональд Трамп / REUTERS

У вихідні, якщо хороша погода, Дональда Трампа можна легко знайти в одному з його гольф-клубів. У суботу президент США витратив майже чотири години у своєму клубі на річці Потомак на околицях Вашингтона.

Але в неділю Трамп заховався у своїй приватній резиденції в Білому домі. Він розіслав десятки повідомлень у Twitter, що стало рекордом навіть для нього. Більшість з цих повідомлень були поширеними дружніми дописами інших користувачів або реакцією на Fox News. Ніхто не знає, що відбувається з Трампом. Але очевидно одне: тиск скандалу з інформатором посилюється. Про це пише Der Spiegel.

Нові викриття будуть триматися до кінця тижня. І їх вже не так легко розвіяти. Скандал навколо України перетворюється на політичну бомбу. І її годинниковий механізм вже запущений. Останні новини зіпсували Трампу недільний обід. Виявилося, що інформатор, який свідчить проти нього, вже не один. Тож президенту США довелося душе швидко повернутися зі свого гольф-клубу в Білий дім.

Відео дня

Читайте такожNew York Times: Українці в США бачать у скандалі навколо Батьківщини можливості

Адвокат Марк Зайд каже, що його фірма тепер представляє інтереси ще одного інформатора на додачу до того, чиї свідчення проти Трампа стали підставою для початку процедури імпічменту. Він володіє «інформацією з перших рук» про зловживання владою з боку президента США. Новий клієнт Зайда також говорив з Генеральним інспектором розвідки Майклом Аткінсоном. Це вказує на те, що він теж працює на ЦРУ або інше розвідувальне управління США. Ситуація може бути ще гіршою. Адже колега Зайда адвокат Ендрю Бакадж підтвердив американським журналістам, що існує «кілька» інформаторів. Але вказувати точку кількість він відмовився. Втім, це підтверджує, що звинувачення проти Трампа опираються на значно кращий фундамент, ніж свідчення одного інформатора, якого легко дискредитувати.

У свою чергу, президент США у неділю відреагував на появу ще одної дійової особи в скандалі звинуваченнями на адресу так званої «глибокої держави». Це цілком в дусі Трампа. Спочатку він заперечує щось, потім він називає своїх обвинувачувачів ворогами народу, а потім перекладає вину на інших. Врешті-решт, Трамп визнає, що щось зробив, але наполягає, що в цьому немає нічого поганого. Суміш брехні, шахрайства і маніпуляцій допомогла йому виплутатися з усіх попередніх скандалів, особливого у випадку розслідування можливої змови його виборчої команди з Росією.

Читайте такожBloomberg: Геополітична важливість України вислизає з поля зору

Трамп знає, що правда не має ніякого значення. Вистачить, щоб вигадані ним теорії змови повторювали ЗМІ, щоб надати їм достовірного вигляду. Власне, Трамп вміє ефективно брехати. Він вигадав історію про те, що Барак Обама народився за межами США і не може бути президентом. І ця вигадка переслідувала Обаму впродовж всього його президенства. Але загроза імпічменту змінює всю гру для Трампа. На відміну від розслідування змови з Росією український скандал так швидко набирає оберти, що ні Білий дім, ні республіканці не можуть з ним впоратися. Трамп захищається, мов божевільний самотній боєць, і це йому не дуже допомагає. Опитування свідчать, що ситуація складається не на його користь. Та й лояльність республіканців все більше здається сумнівною.