Росія може випитати у курдів американські військові таємниці / Миністерство оборони РФ

Майже п’ять років американські солдати воювали пліч-о-пліч з курдськими загонами проти терористів «Ісламської держави» на півночі Сирії. Тепер, коли американські партнери їх покинули, курди змушені зблизитися з Росією і режимом Башара Асада, шукаючи допомоги у відбитті турецького наступу проти них в регіоні.

Нове партнерство з курдськими силами може виявитися неймовірним успіхом для розвідки Росії й Сирії. Оскільки підтримувані Вашингтоном «Сирійські демократичні сили»  багато років співпрацювали з американськими військовими, переймаючи їхні тактики, процедури, отримуючи обладнання, розвідувальні дані. Потенційно вони можуть знати навіть імена американських агентів, — пише Business Insider.

Читайте такожСили Асада і військові РФ зайняли ключове місто біля кордону з Туреччиною

Відео дня

У «Сирійських демократичних силах» також стверджують, що західна коаліція допомогла збудувати й підготувати загін спеціального призначення під назвою YAT, мета якого воювати проти терористів. Бійці загону використовують американські прилади нічного бачення, зброю і чутливу оптику, щоб вистежувати схованки «Ісламської держави».

Колишній оперативник розвідки США, який багато років співпрацював з YAT, сказав, що потенційний витік таємної інформації завдяки «Сирійським демократичним силам» - це велика проблема. Крім того, це симптом відсутності гнучкої стратегії для регіону. Колишній чиновник Міністерства оборони США на умовах анонімності сказав виданню, що «формально» у курдів немає розвідувальних даних, якими б вони могли поділитися з Росією.

«Але вони мають інсайдерське знання про певних осіб, операційні процедури чи час реагування літаків», - пояснив він.

Читайте такожBusiness Insider: Путін задарма отримав у Сирії все, про що мріяв

Військові США кажуть, що їхні курдські союзники в Сирії абсолютно компетентні й лояльні. Однак, вони допускають, що «Сирійські демократичні сили» можуть змусити поділитися інформацією з Росією.

«Не думаю, що їм би це сподобалося. Але перед ними може постати вибір виживання. І їм доведеться піти на угоду з поганими акторами», - розповів неназваний чиновник США у сфері оборони.