Ілюстрація / REUTERS

Американець майже 10 років страждав від «синдрому автопивоварні» — рідкісного розладу, при якому дріжджі Saccharomyces cerevisiae, що потрапили в організм, ферментують вуглеводи, утворюючи етанол.

Незвичайний випадок лікарі Річмондського університету описали в статті в журналі BMJ Open Gastroenterology.

У 2011 році чоловік пошкодив великий палець руки і пропив курс антибіотиків. Однак через тиждень після закінчення лікування він звернув увагу на дивні зміни у своєму стані — з'явилася пригніченість, спалахи агресії і провали в пам'яті, свідомість була затуманеною. В результаті чоловік потрапив до психіатра, який призначив йому антидепресанти.

Відео дня

Читайте такожВчені знайшли бактерію, що викликає у непитущих людей "хворобу до яниць"

Нові питання щодо свого здоров'я у чоловіка виникли після того, як його зупинили за водіння в нетверезому вигляді, хоча алкоголь він не вживав. Згодом він кілька разів опинявся в лікарні, в тому числі після того, як впав через сп'яніння. Однак ніхто з лікарів не вірив, що чоловік не вживає алкоголь.

Але зрештою лікарі з Річмондського університету з'ясували, що чоловік справді не брехав — в його калі були виявлені дріжджі Saccharomyces cerevisiae та асоційований з ними грибок. Причому дріжджі виявлялися в аналізах і раніше, але ніхто з лікарів не надав цьому значення.

Спусковим гачком до зміни мікрофлори кишечника міг послужити прийом антибіотиків у 2011 році, вважають автори роботи.

Пацієнт отримав відповідну протигрибкову терапію і курс пробіотиків. За винятком одного рецидиву, вже півтора року він живе нормальним життям.