Датське енергетичне агентство видало дозвіл на будівництво газопроводу "Північний потік 2" на континентальному шельфі на південний схід від Борнхольма (острів у Данії - УНІАН) протяжністю 147 км, йдеться в повідомленні відомства.

Це була остання країна ЄС, яка не хотіла узгоджувати маршрут. Раніше будівництво схвалили Німеччина, Фінляндія і Швеція.

Читайте такожЗдалася останньою: Данія дозволила будівництво "Північного потоку-2"

Що це за проект та яку загрозу він несе для України?

Північний потік - газопровід з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря. Це газопровід в обхід України. Вартість проекту - 9,5 мільярда євро.Його фінансують "Газпром" і п'ять європейських компаній.

Потік почали будувати 2016 року, і планують запустити до кінця 2019. Україна виступає категорично проти його будівництва. Позицію України підтримують США і погрожують санкціями. Також Україну підтримали Польща, Угорщина, Молдова, Румунія, Чехія, Словаччина, Латвія, Литва та Естонія.

Однак, після кількох років дискусій Європа таки дала проекту "зелене світло". Таким чином, Україна ризикує залишитися без транзиту газу до Європи. Адже газовий контракт з Росією спливає 31 грудня цього року. А це мільярди доларів доходу до держбюджету. Крім того, в Україні можуть виникнути проблеми з постачанням газу через "реверс".

Як повідомляв УНІАН, будівництво "Північного потоку-2" через акваторії Німеччини та Фінляндії вже повністю завершено, Данія була останньою країною Євросоюзу, яка не погоджувала маршрут "Північного потоку-2".