Лідер Ірану аятола Алі Хаменеї / REUTERS

Тегеран продовжить зберігати заборону на будь-які переговори з Вашингтоном, заявив верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї, виступаючи напередодні 40-ї річниці захоплення американського посольства в столиці країни.

Читайте такожСША розширили санкції проти Ірану

Про це повідомляє ZN.ua.

Відео дня

"Один зі способів блокувати політичну інфільтрацію Америки – заборонити будь-які переговори з Америкою. Це означає, що Іран не піддасться на тиск Америки", - цитує виступ Хаменеї видання.

Виступаючи на державному телебаченні Ірану, лідер країни акцентував на тому, що не вважає діалог зі США розв'язанням будь-якої проблеми.

"Ті, хто вважає, що переговори зі США розв'язанням будь-якої проблеми, безумовно, помиляються. З діалогом зі Сполученими Штатами нічого не вийде, тому що вони точно не поступляться", - додав він.

4 листопада 1979 року іранські студенти захопили комплекс посольства США в Тегерані, вони вимагали від Вашингтона видати поваленого в тому ж році іранського шаха. Криза тривала довше року і закінчився звільненням 52 американців. Обидві країни розірвали дипломатичні відносини в 1980 році.

Конфлікт між Тегераном і Вашингтоном загострився після того, як Іран відмовився від виконання частини зобов'язань в рамках ядерної угоди. США у 2018 році вийшли з цієї угоди в односторонньому порядку ввели санкції проти нафтового і банківського секторів іранської економіки. У відповідь на нещодавні кроки Тегерана Вашингтон оголосив про введення санкцій проти металургійної та гірничодобувної галузей Ірану.

Іран пригрозив відмовитися ще від кількох пунктів ядерної угоди, включаючи обмеження зі збагачення урану, якщо за 60 днів країни ЄС не вирішать, як захистити Тегеран від американських санкцій. В ЄС відкинули ультиматум і закликали Іран повернутися до виконання пунктів ядерної угоди, а також пригрозили застосувати санкції в разі відмови Тегерана зробити це.

США відправили в регіон авіаносну ударну групу на чолі з авіаносцем "Авраам Лінкольн" і групу бомбардувальників B-52. Також США наказали державним службовцям, які не виконують надзвичайних завдань, залишити Ірак, а американські війська в Іраку були приведені в стан підвищеної боєготовності. У відповідь на такі дії в Корпусі вартових ісламської революції заявили про готовність дати відсіч Вашингтону. Втім Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї заявив, що війни Ірану зі США не буде.