Еммануель Макрон / REUTERS

Франція хоче змінити правила прийняття нових країн в ЄС. В документі обсягом дві з половиною сторінки з додатками Париж закликає замінити чинну процедуру, яка розділяє Acquis communautaire союзу (правова система, яка включає угоди, правила й закони) на 35 розділів.

Як пояснює Politico, зараз країни-учасниці шляхом анонімного голосування повинні підтримати формальний початок переговорів про прийняття нового члена. Після цього кандидати на вступ починають роботу з Єврокомісією з метою зрівняти свої національні закони з Acquis communautaire. Коли цей етап завершується, сторони складають угоду про вступ, яку має схвалити Рада ЄС. Угоду повинні ратифікувати всі країни-учасниці.

Читайте такожВ Євросоюзі відмовилися почати переговори про вступ Північної Македонії і Албанії

Відео дня

Тепер Франція пропонує замінити цю процедуру новим процесом, який буде складатися з семи етапів з «більш жорсткими умовами задля ефективного наближення до європейських норм і стандартів». Крім того Париж хоче додати компонент «реверсивності», який дозволить ЄС вийти з переговорів про членство, якщо уряд країни-кандидата відступить від стандартів ЄС.

«Після відкриття процесу переговорів інтеграційний процес більше не буде опиратися на одночасний запуск великої кількості тематичних розділів. Натомість буде кілька послідовних етапів, які утворять цілісні політичні блоки», - йдеться у французькому документі.

«Завершення країною переговорів щодо кожного етапу буде відкривати можливості участі в програмах ЄС, дозволить брати участь у певних секторальних політиках, а також отримувати дохід від певного фінансування», - пропонують в Парижі.

Читайте такожСенат США підтримав вступ Північної Македонії в НАТО

Свої ідеї Франція висловила після того, як опинилася в центрі суперечки під час нещодавнього саміту Ради ЄС. Під час неї президент Еммануель Макрон заблокував пропозицію відкрити переговори про вступ з Північною Македонією й Албанією. Франція була не єдиною країною, яка виступила проти розширення ЄС. Однак, її голос став найбільш впливовим. Частково французька сторона пояснила свою позицію тим, що чинний процес прийняття країн в ЄС недосконалий і вимагає перегляду.

Пропозиції Парижу щодо зміни процедури вже викликали потужний спротив у Брюсселі. Дипломати ЄС переконані, що таким чином французька сторона намагається виправдати блокування переговорів з Албанією й Північною Македонією. А радники Макрона не розуміють, наскільки велику підтримку отримали ці країни-кандидати. Один з брюссельських дипломатів переконаний, що Франція лише хоче отримати можливість блокувати будь-яке розширення ЄС.