Скандал навколо Трампа не про Україну, а про американську корупцію / фото УНІАН

Процедура імпічменту – головна тема розмов у Вашингтоні. Але в Києві переймаються іншими проблемами. В той час, коли посол США в ЄС Гордон Сондленд розповідав конгресменам про кампанію тиску президента Дональда Трампа на Україну, українські новинні ресурси були зосереджені зовсім на іншому.

В розпал свідчень Сондленда головною історією одного з українських видань було повернення кораблів, які Росія незаконно захопила в Керченській протоці. Інше видання писало про підозріле м’ясо в сосисках. А головною темою ще однієї редакції були забобони президента Володимира Зеленського про гоління, — пише Washington Post.

Звісно, українці добре знають про драму навколо імпічменту. Але слухання дали чітко зрозуміти: попри згадування українських імен, української газової компанії й періодичні розмови про «ендемічну» українську корупцію, скандал насправді не про Україну.

Відео дня

Читайте такожWall Street Journal: Республіканці розділились у поглядах на Трампа й Україну

«Ця битва про американську політику й американську корупцію. І для українських чиновників найкраще стояти в стороні й уникати перехресного вогню», - пише видання.

Втім, це може бути не так легко зробити. Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко в інтерв’ю української служби BBC визнав, що таке залучення до американської партійної сутички може закінчитися погано для його країни.

«Я думаю, в Україні всі втомилися від Burisma. У нас своя країна. Ми незалежні, у нас свої проблеми й питання. Ось і все», - сказав президент Володимир Зеленський журналістам, коли кореспондент CNN задав йому питання про компанію, працівником якої був син колишнього віце-президента США Джо Байдена.

Найбільша проблема для України – не Вашингтон, а Донбас. На сході країни вже п’ять років триває кривава війна в траншеях з російськими силами, яка відібрала життя у понад 13 тисяч людей. Втім, проблеми американського скандалу і російської агресії переплелися. Росія перекинула на українську територію серйозну вогневу силу, що змушує Київ шукати допомоги у США і європейських партнерів. Америка прислала пристрої нічного бачення, радари й безпілотники.

Читайте такожLos Angeles Times: Україна недоотримала 35 мільйонів доларів допомоги від США

«Все це нам серйозно допомагає», - сказав український полковник Євген Бондар.

Зеленський запевняє, що він нічого не знає про скандальний «обмін послугами». Але свідчення у Вашингтоні вказують на те, що американська підтримка для України була обумовлена. Трамп нібито наказав заблокувати військову допомогу на 400 мільйонів доларів, щоб український лідер оголосив про початок розслідування проти Burisma. Гроші були розблоковані, коли про затримку стало відомо ЗМІ. Але тиск на Україну призвів до того, що дехто почав публічно розмірковувати, наскільки близький український союз зі США.

«Люди хочуть миру, хорошого життя, вони не хочуть воювати. А ви, Америка, змушуєте нас воювати й при цьому навіть не даєте нам на це гроші», - сказав український мільярдер Ігор Коломойський в нещодавньому інтерв’ю для New York Times.

Не можна звинувачувати Україну в тому, що вона почувається другорядною в історії з імпічментом. Впродовж всього процесу конгресмени перекручували українські імена й не могли ніяк зрозуміти, що країна насправді не поділена на прозахідну і проросійську частини. Обидві партії, на жаль, об’єдналися в тому, що помилково називали її «the Ukraine».

Читайте такожWashington Post: Білий дім експортує власну корупцію в Україну

Вони говорили про корупцію в Україні, не згадували про кроки, які вона зробила, щоб вирішити проблему, забуваючи про українців, які зробили дуже багато для боротьби проти хабарництва. Людей, таких як Катерина Гандзюк, яка загинула після нападу.

Центр політичного шторму у Вашингтоні ніколи не був чудовим місцем, щоб там опинитися. Особливо для того, хто розташований за тисячі кілометрів. Для політичного новачка на зразок Зеленського це взагалі бентежна ситуація. А час, коли виник скандал, навряд чи міг бути гіршим. Український лідер готується зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним 9 грудня у Парижі.