Ігор Коломойський / REUTERS

За останні п’ять років понад 13 тисяч людей загинули на фактичній війні між Росією й Україною, в якій битва йде за те, щоб скинути пута колоніального господаря й зблизитися із Заходом. В цих зусиллях важливу роль зіграв мільярдер Ігор Коломойський, який витратив мільйони доларів на розгортання й забезпечення бійців для зупинки російського наступу у 2014 році.

Але Коломойський, якого вважають найбільш могутньою особою в Україні за межами уряду зважаючи на його підтримку нещодавно обраного президента Володимира Зеленського, тепер змінив свою думку. Він каже, що настав час для України відмовитися від Заходу й розвернутися до Росії, — пише New York Times.

«Вони все одно сильніші. Нам потрібно покращити наші відносини», - сказав Коломойський, порівнюючи сили Росії й України.

Відео дня

«Люди хочуть миру, хорошого життя, вони не хочуть воювати. А ви в Америці змушуєте нас воювати, не даючи нам навіть гроші на це», - додав він.

Читайте такожКоломойський про Донбас: Росії просто потрібно "звалити", і все реінтегрується автоматично за один тиждень

Видання нагадує, що Коломойський раніше критикував МВФ і те, що він розглядає як надмірно напористе втручання Заходу в Україні. В емоційному інтерв’ю для New York Times мільярдер знову наголосив, що Зеленському потрібно готуватися до втрати фінансування МВФ. Він також описав нинішній процес імпічменту у Вашингтоні як «останню краплю» і висловився відверто про логіку повернення до партнерства з Росією. За його словами, стає очевидним, що Євросоюз і НАТО ніколи не приймуть Україну. Тому краще змиритися з реальністю і навіть не намагатися.

«Ви всі нас не приймете», - сказав Коломойський під час інтерв’ю в кімнаті для конференцій свого київського офісу.

«Немає ніякої користі від витрачання часу на порожні розмови. Тоді як Росія з радістю прийме нас у новий Варшавський пакт», - цитує видання мільярдера.

Читайте такожКоломойський: Росія програла війну, Україну їм не взяти

П’ять років тому у 56-річного Коломойського були інші погляди. На тлі російської атаки мільярдер погодився стати головою адміністрації Дніпропетровської області, розташованої поруч із лінією фронту. Він фінансував проурядові батальйони, які тримали лінію оборони, поки регулярна армія не змогла перекинути достатні сили, щоб стримувати бойовиків. Тепер Коломойський наполягає, що він досі не любить Росію, згадуючи Голодомор 1930-х років як одну з трагедій, яка спіткала Україну через союз з Москвою. Але він сказав New York Times, що Захід втратив Україну, тому що не дав їй достатньо грошей і не відкрив суттєво свої ринки. Замість цього США просто використовують Україну для ослаблення свого геополітичного суперника.

«Війна проти Росії до останнього українця», - сказав він.

На думку Коломойського, відбудова зв’язків з Росією стала необхідною для економічного виживання України. Він вважає, що травма війни пройде.

«Дайте 5, 10 років, і про кров забудуть», - переконаний Коломойський.

«Я показав у 2014 році, що не хочу бути з Росією. Я описую об’єктивно, що я бачу і куди все рухається», - додав він.

На його думку, фінансування від Росії може замінити позики МВФ, який підштовхує Київ до антикорупційних реформ. Ці зміни дратують усталені бізнес-інтереси в Україні.

«Ми візьмемо 100 мільярдів доларів у росіян. Думаю, вони з радістю нам дадуть їх нам сьогодні ж. Який найшвидший спосіб вирішити проблеми й відновити відносини? Лише гроші», - пояснив Коломойський.

Читайте також"Не хотів бути в старому стаді баранів": Коломойський розповів, як Зеленський в 2016 році відмовився йти на довибори в Раду

Він також сказав New York Times, що якби був президентом України, то відкрив би розслідування, які вимагає президент США Дональд Трамп. На питання журналістів, чи не ризикує Київ так налаштувати проти себе демократів, якщо їхній кандидат переможе на наступних виборах, Коломойський відповів: «Якщо вони будуть з нами грубими, ми підемо до Росії».

«Російські танки будуть базуватися біля Кракова і Варшави. Ваше НАТО нагидить в штани й буде купувати Pampers», - сказав мільярдер.

Він також розповів, що працює над планом швидкого завершення війни. Але деталі відмовився розкривати, тому що американці «все зіпсують і стануть на шляху». Коломойський також має намір повернути у свою власність «ПриватБанк» або ж добитися виплати компенсації. За його словами, люди на зразок попереднього президента Петра Порошенка, відповідальні за вилучення банку, повинні бути покарані.

Читайте такожКоломойський порадив Порошенку бути обережнішим у висловлюваннях

«А смертну кару потрібно повернути для них», - сказав Коломойський.

Він заперечив повідомлення про прихований вплив на уряд Зеленського. Але застеріг, що починає вірити у те, яким його зображують, і має змогу втілити цей образ.

«Якщо я одягну окуляри й подивлюся на себе так, як це робить весь світ, то побачу себе монстром, лялькарем, володарем Зеленського, кимось, хто будує апокаліптичні плани», - сказав Коломойський, - «Я можу почати втілювати все це».