Ілюстрація / REUTERS

Данія вперше оголосила, що безпека Гренландії, яка їй належить, є важливішою від таких загроз, як тероризм або кіберзлочинність.

Служба військової розвідки Данії пов'язує це, серед іншого, з можливими змінами в американській політиці, пише lb.ua із посиланням на ВВС.

Глава Служби військової розвідки Данії Ларс Фіндсен сказав, що Гренландія нині - головне питання безпеки королівства, оскільки в Арктиці починається конкуренція між світовими державами, зокрема США, Китаєм і Росією.

Відео дня

Гренландія - частина Данії, яка має надзвичайно широку автономію. 1985 року вона вийшла зі складу Європейського економічного співтовариства, також у неї є право укладати торговельні угоди з іншими країнами.

Читайте такожWashington Post: Стало відомо, скільки Трамп хотів заплатити за Гренландію

Китай уже підписав з Гренландією договір про розробку місцевих родовищ.

Нагадаємо, раніше газета The Wall Street Journal написала, що президент США Дональд Трамп виношує ідею викупити у Данії острів Гренландія і вже обговорював таку можливість зі своїми радниками та адвокатами. Пізніше сам Дональд Трамп зізнався, що дійсно цікавився питанням покупки Гренландії у Данії.

У відповідь на цю ідею політики Данії заявили, що "зараз не XIX століття", і острів не продається. Прем'єр-міністр країни Метте Фредеріксен назвала ідею Трампа "абсурдною". Сама Гренландія також відкинула тезу про те, що її взагалі можуть виставити на продаж. Після цього президент США Дональд Трамп відклав заплановану зустріч із прем'єр-міністром Данії Метте Фредеріксен.