У Таллінні проти ратифікації прикордонного договору з РФ / Фото en.wikipedia.org / Diego Delso

В Естонії правляча коаліція не має наміру давати хід ратифікації договору про державний кордон з Росією, який було підписано в 2014 році.

Про це повідомив спікер естонського парламенту Хенн Пиллуаас в інтерв'ю порталу ERR.

"Позиція [урядової] коаліції полягає в тому, що ми не будемо просуватися з ратифікацією прикордонного договору", - сказав Пиллуаас.

Відео дня

За його словами, навіть якщо РФ ратифікує документ першою, в такому випадку нічого робити не потрібно.

"Безсумнівно, нам не слід його ратифікувати. Якщо ми укладемо новий договір про кордон і відмовимося від тих територій (Івангорода і Печорського району, які відійшли до Естонії згідно Тартуського мирного договору 1920 року. - ред.), це буде мати величезні юридичні наслідки. По-перше, ми анулюємо Тартуський мирний договір. У зв'язку з цим анулюється і наше правонаступництво, що означає автоматичну зміну складу наших громадян і т. д. Це виключно небезпечний шлях", - вважає спікер естонського парламенту.

Читайте такожМіноборони Естонії не вірить в діалог з Москвою: "ми не можемо дати їм ті, чого вони хочуть"

Прикордонний договір між Естонською Республікою і Російською Федерацією було підписано 18 лютого 2014 року. Від Естонії підпис під угодою поставив міністр закордонних справ Урмас Пает. З боку Росії - глава зовнішньополітичного відомства РФ Сергій Лавров. Перше читання законопроекту про ратифікацію прикордонних угод пройшло в Рійгікогу 25 листопада 2015 року. У Держдумі РФ законопроект про ратифікацію цього договору все ще не надійшов навіть на перше читання.

Як повідомляв УНІАН, раніше спікер парламенту Естонії заявив, що Росія анексувала близько п'яти відсотків території країни.