REUTERS

Навіть після того, як напруга між США й Іраном ослабла, іракські чиновники, розлючені тим, що опинилися в скрутному становищі між Вашингтоном й Тегераном, просувають ідею про виведення американських військ з території своєї країни.

Безпілотник США третього січнявбив іранського генерала Кассема Сулеймані в Багдаді. Через два дні після того парламент Іраку ухвалив необов’язкове до виконання рішення, яке закликало вивести американських військових. Рішення, проти якого виступили сунітські й курдські депутати, поклало зобов’язання на іракський уряд подати формальний запит. І 9 січня прем’єр-міністр Аділь Абдул-Махді звернувся до США з вимогою почати роботу над планом про виведення сил, - пише Business Insider.

Зокрема, він звернувся до Держсекретаря США Майка Помпео з проханням «прислати делегацію в Ірак для підготовки механізму з виконання парламентської резолюції». Але США, здається, відмовляються йти.

Відео дня

Читайте такожThe Economist: Іран й Ірак піднімають ставки після ліквідації генерала Сулеймані

«Америка – це хороша сила на Близькому Сході. Наша військова присутність в Іраку націлена на продовження боротьби проти ІДІЛ», - сказав прес-секретар Держдепартаменту Морган Отагус.

«На даний момент будь-які делегації в Іраку будуть присвячені обговоренню покращенню нашого стратегічного партнерства. Не виведення військ, а нашого правомірної, належної позиції на Близькому Сході», - додав він.

Станом на 2019 рік в Іраку базується близько 5 тисяч американських солдатів, які беруть участь в міжнародній операції проти «Ісламської держави». Впродовж другої половини минулого року Вашингтон розгорнув на Близькому Сході додаткові 14 тисяч військових. На тлі загострення напруги в американо-іранських відносинах наприкінці 2019 і в перші дні 2020 року в регіон прибули додаткові 5 тисяч солдатів США, серед яких 3,5 тисячі з яких були бійцями 82-ї десантної дивізії, яких відправили в Кувейт. Ще 2,2 тисячі були морськими піхотинцями.

Читайте такожBusiness Insider: Конфлікт між США й Іраном може допомогти ІДІЛ повернутись в Ірак

Видання пише, що повне виведення військ США стало б проблемою для місії проти «Ісламської держави», а також для більш широкої американської стратегічної позиції. Таку думку висловив Бретт МакГурк, який був спеціальний послом адміністрацій Дональда Трампа й Барака Обами в міжнародній коаліції проти ІДІЛ.

«Якщо ми повністю підемо, ІДІЛ досить серйозно відновиться. Ще не так давно в Багдаді «Ісламська держава» підривала 50 бомб в машинах і на поясах самогубців щомісяця. І це просто розривало суспільство на шматки», - сказав американський експерт.

Він також додав, що повний вихід створить вакуум, який «головним чином» заповнить Іран.

«Наша присутність в Іраку, ми там через ІДІЛ. Це наша законна підстава. Але факт нашого перебування там також допомагає збалансовувати величезний і згубний вплив Ірану», - додав він.

Читайте такожAtlantic Council: Ще не пізно уникнути війни між США й Іраном

«Крім того, стежте за Росією, тому що я добре знаю росіян. Вони вмирають, так хочуть потрапити в Ірак. І вони пропонують продати системи С-400 іракцям», - додав МакГурк.

Іракські політики сказали Wall Street Journal, що вони погодилися на переговори про продаж С-400 лише через занепокоєння, що США виведуть свою підтримку. Але жодних контрактів з Москвою ще не підписали. Вихід з Іраку також ще більше підірве американську присутність в Сирії, де сили спецоперацій США дають поради місцевим бойовим загонам у битві проти «Ісламської держави».