Ілюстрація / REUTERS

Обсяги збагачення урану в Ірані перевищили поріг 2015 року, коли Тегеран уклав з США, Росією, КНР, Великобританією, Францією і Німеччиною так звану ядерну угоду - Спільний всеосяжний план дій (СВПД).

Про це заявив у четвер, 16 січня, президент Ірану Хасан Рухані, пише DW.

У 2018 році президент США Дональд Трамп оголосив про вихід США з угоди і відновив санкції відносно Ірану. У відповідь Тегеран почав поступово скорочувати дотримання своїх зобов'язань.

Відео дня

Читайте такожCNN: Іран, вірогідно, переживає свій момент Чорнобиля

Зараз, за словами президента Рухані, іранська ядерна програма більш "просунута", ніж це було до Віденського ядерної угоди 2015 року. При цьому глава Ірану виключає повний вихід своєї країни з ядерної угоди. На його думку, це поверне питання Ірану до порядку Ради Безпеки ООН і загрожує країні міжнародними санкціями. Тегеран заявляє, що готовий у будь-який момент повернутися до виконання умов угоди, як тільки всі сторони договору будуть його реалізовувати.

Напередодні стало відомо, що адміністрація Трампа пригрозила ввести 25-відсоткове мито на імпорт європейських автомобілів, якщо Великобританія, Франція і Німеччина офіційно не звинуватять Іран у порушенні ядерної угоди.