Володимир Путін / REUTERS

Рішення президента РФ Володимира Путіна 15-22 січня 2020 року про внесення змін до російської Конституції означає остаточне формування так званої тотальної держави, яка раніше існувала тільки в антиутопії "1984" Орвелла і схожих на неї.

Про це в авторській програмі засновника видання "ГОРДОН" Дмитра Гордона розповів російський економіст, колишній радник Путіна, старший науковий співробітник Інституту Катона у Вашингтоні Андрій Ілларіонов.

Читайте також"Кощій беззмінний": у Санкт-Петербурзі затримали противників зміни Конституції

Відео дня

На його думку, тепер у Росії остаточно затвердився режим спецслужб. осі

«Рішення 15-22 січня 2020 року в Росії є, безумовно, знаковими. Вони означають остаточний перехід природи нинішнього російського режиму від союзу спецслужб і сислібів (так звані «системні ліберали» у РФ – ред.) до режиму тільки спецслужб і до остаточного формування так званої тотальної держави, яка раніше існувала тільки в антиутопії "1984" Орвелла і схожих на неї. Зараз вона стає абсолютною реальністю», – зазначив Ілларіонов.

Як повідомляв УНІАН, 15 січня Путін оголосив щорічне послання до Федеральних зборів, у якому запропонував внести зміни до Конституції РФ.

Він запропонував закріпити в Конституції статус і роль Державної ради; затвердити пріоритет Конституції РФ над міжнародними договорами; посилити взаємодію між державними та муніципальними органами влади; дати право Держдумі утверджувати прем'єр-міністра, а також за його поданням всіх його заступників і федеральних міністрів.

Крім того, президент РФ запропонував внести поправку про обов'язкове дотримання критеріїв (громадянство і термін проживання) членами уряду, парламенту і керівниками суб'єктів федерації та про посилення вимог до президента (терміни на посаді).

За його словами, за зміни до Конституції буде запропоновано проголосувати громадянам Росії. У 2024 році у Путіна закінчуються президентські повноваження, і згідно з Конституцією РФ він не може більше балотуватися на пост глави Російської держави.

Також 15 січня, після звернення президента РФ Володимира Путіна до федеральних зборів уряд Дмитра Медведєва подав у відставку.

16 січня новим прем'єром РФ став Михайло Мішустін, який змінив на цій посаді Дмитра Медведєва.