Ілюстрація / REUTERS

В неділю колишній президент Ради ЄС Дональд Туск сказав, що Брюссель поставиться з емпатією й ентузіазмом до незалежної Шотландії, якщо вона захоче приєднатися до організації. Вочевидь, Brexit змінив підхід Євросоюзу до потенційної шотландської незалежності, якщо пригадати його позицію в 2014 році, коли пройшов перший референдум про відділення королівства від Великої Британії.

Але чи справді політики й чиновники в Брюсселі готові піти цим шляхом? Зважаючи на вірогідно примхливі й складні майбутні переговори Лондона з європейським блоком про майбутнє відносин, можна сказати, що у них вистачає проблем і без роздумів над можливістю розпаду Об’єднаного Королівства. Про це пише Politico.

Читайте такожШотландія хоче незалежності від Британії, щоб залишитися в ЄС

Відео дня

Разом з тим, ЄС не може собі дозволити просто чекати й спостерігати за тим, чи Шотландія обере незалежність. Хоч правила вступу в союз в теорії досить чіткі, на ділі все проходить не так гладко. Справа кожної країни-аспіранта відрізняється, що довела нещодавно Франція, заблокувавши вступ Албанії й Північної Македонії. Політики можуть втрутитися в процес, перетворивши його на хаос.

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон наголосив, що не буде підтримувати другий референдум про незалежність Шотландії. Але політичний зсув на шотландських парламентських виборах в травні наступного року може відкрити дорогу для такого повторного голосування в 2022-му. Якщо шотландці проголосують «за», ЄС доведеться швидко приймати рішення на тлі можливого початку англо-шотландських переговорів про «розлучення».

Великим питанням для союзу буде вплив шотландської незалежності на будь-яку угоду з Британією, укладеною на той момент. І не в останню чергу потрібне буде рішення, що робити з риболовецькими водами. ЄС, Шотландії й Великій Британії доведеться в день незалежності Единбургу про статус рибальського промислу й інших ключових галузей. Повинні пройти попередні обговорення хоча б в неформальному режимі.

Читайте такожПарламент Шотландії залишить прапор ЄС біля будівлі після Brexit

Важливим питанням буде шлях Шотландії від моменту виходу з Великої Британії до приєднання до ЄС. Якщо Единбург подасть заявку в 2024 році, поки він не так сильно відійде від вимог Acquis communautaire організації, переговори про вступ можуть пройти досить швидко. Угода про асоціацію між ЄС і Шотландією може бути правильною й вже звичною формою переходу. Але що буде відбуватися до появи будь-якої проміжної угоди про асоціацію? Чи може Шотландія лишатися частиною угоди про торгівлю між Британією і ЄС, якщо така буде підписана на той час?

Якщо ні, Шотландія зіштовхнеться з торговельними перепонами з усіх боків у перший же день своєї незалежності, а не з теплим європейським привітанням. ЄС також потрібно подумати, яку перехідну підтримку він може запропонувати Единбургу, який стане самостійним вперше за 300 років. Шотландія майже півстоліття провела в складі ЄС як зріла демократія й ринкова економіка. Але мине певний час, перш вона зможе запустити всі державні функції.

Ще одне важке питання стосується валюти. Національна партія Шотландії у своїй валютній політиці пропонує в перші роки незалежності використовувати фунт стерлінгів, перш ніж буде створена національна валюта. Згодом країна перейде на євро. Для Єврокомісії це буде новий досвід. Адже виходить, що країна-кандидат буде використовувати валюту третьої країни (ще й без дозволу Британії), а отже не зможе довести повний контроль над своєю монетарною політикою. Чи знайдеться певне політичне рішення? Чи Шотландії доведеться зачекати з вступом в ЄС, поки вона не зможе підтвердити стабільність свого монетарного середовища існуванням власної валюти?

Читайте такожPolitico: Британія повернеться в ЄС через десятиліття

Зважаючи на напрямок руху Британії під керівництвом Джонсона, існує також надзвичайно чутлива проблема потенційного введення мит й регуляторних перевірок між Шотландією й Англією з Уельсом. Таким чином, вступ Единбургу в ЄС буде означати, що зовнішній кордон союзу проходить між Англією й Шотландією. Наскільки сильно шотландські закони будуть відрізнятися від норм союзу до моменту подачі заявки на вступ – це ще одне відкрите питання. Який вигляд буде мати борг й дефіцит Шотландії? Як довго вона буде наздоганяти показники, прийнятні для ЄС?