Допомога для Італії була прикриттям для ГРУ / Міністерство оборони РФ

Військова місія Росії, яка прибула в Італію для нібито допомоги в боротьбі з пандемією коронавірусу, буде прикриттям для збору важливих розвідувальних даних. 

Про це пише The Telegraph з посиланням на британського експерта. Команда з більш ніж 100 російських солдатів включно з експертами з хімічної й біологічної зброї, прибули в європейську країну минулого тижня. Обладнання, яке вони привезли з собою, було прикрашене написами "З Росії з любов'ю".

Читайте такожBild: "Друзі Путіна" змусили Італію прийняти непотріб з Росії як "допомогу" проти COVID-19

Відео дня

Але місія викликала підозри у італійських політичних і військових колах. Джерело розповіло італійським ЗМІ, що "80% обладнання", яке Росія прислала великими транспортними літаками, насправді "не несе жодної користі". Вантаж використали як виправдання для фактичного вторгнення.

Один з передових експертів з хімічної й біологічної зброї Британії переконаний, що в російському контингенті є офіцери військової розвідки ГРУ. Доставку "допомоги" в Італію вони використають як можливість збирати розвідувальні дані про все: від італійської армії до транспортної системи.

"Це наче вони отримали зразу всі різдвяні подарунки. Було б наївно думати, що вони не збирають розвідувальні дані. Це відкрита мета для них", - сказав колишній командир Об'єднаного хімічного, біологічного, радіологічного і ядерного полку Великої Британії (CBRN) Хаміш де Бреттон-Гордон.

Він додав, що був дуже здивований рішенням італійського уряду прийняти російський вантаж.

"Недоречно, що росіян впустили в країну НАТО на основі таких надуманих підстав", - сказав Бреттон-Гордон.

Читайте такожCNN: Лікарі в Італії не бачать користі від блокування країни у боротьбі з коронавірусом

Італії не потрібні додаткові хімічні, біологічні й радіологічні ресурси.

"Вони лідери з хімічної, біологічної й радіологічної зброї в НАТО і ЄС. Італійців розглядають як взірець. У них сильні можливості. Не думаю, що їм потрібна купа старого російського обладнання", - сказав Бреттон-Гордон, який покинув ряди Зройних сил Великої Британії в 2012 році в рангу полковника.

Він також зауважує, що російську місію в Італії очолює генерал Сергій Кікот. І це теж дуже підозріло.

"Зазвичай для командування місією зі 100 солдатів чи близького того призначають майора чи максимум полковника. А поява двозіркового генерала в якості командира здається перебільшенням", - пояснив британський експерт.

Росія ще не постраждала сильно від коронавірусу. Це допомагає Москві скористатися уразливістю Заходу.

"Росіяни добре це вміють. Поки з одного боку багато шуму, вони роблять щось інше з іншого, поки ніхто не бачить", - додав співрозмовник видання.

Він також підкреслив, що російська допомога Італії в часи пандемії коронавірусу дуже контрастує з тим, що Москва робить у Сирії.

Читайте такожCNN: Сирія готується до "цунамі" COVID-19 навіть без мила і проточної води

"Я допомагаю керувати лікарнями в Сирії, які росіяни розбивають бомбами вщент. А тепер вони дезінфікують лікарні в Італії. Це наче гра в доктора Джекілла і пана Хайда", - сказав Бреттон-Гордон, який зараз керує доброчинною компанією Doctors Under Fire.

Видання нагадує, що після домовленостей між прем'єр-міністром Італії Джузеппе Конте і президентом Росії Володимиром Путіним, російські транспортні літаки Іл-76 приземлилися на базі ВПС поблизу Риму. Після розвантаження конвой з російських вантажівок з російськими прапорами вирушили на північ Італії до Ломбардії, яка найгірше постраждала від COVID-19. Передача російської "допомоги" широко висвітлювало російське телебачення.