Ілюстрація / REUTERS

Міжнародна незалежна слідча комісія по Сирії (COI), що працює під егідою ООН, представила доповідь про військові дії, що велися на території країни у період з 11 липня 2019 року по 10 січня 2020 року.

Згідно з цим документом, кількість військових злочинів у Сирії продовжує зростати, передає DW.

До ряду з них, стверджують експерти ООН, причетні збройні сили, які виступають на стороні президента Сирії Башара Асада, а також російська військова авіація.

Відео дня

За даними незалежної комісії, в результаті наземних наступів і авіанальотів, скоєних у зазначений вище період, в Сирії були вбиті й поранені десятки мирних жителів, а також зруйнований цілий ряд об'єктів цивільної інфраструктури, у тому числі ринки та лікарні.

Читайте такожГенсек НАТО звинуватив Росію і режим Асада в "невибіркових авіаударах"

Як приклад подібних злочинів у доповіді названі два нальоти на ринок у місті Маарет-ен-Нууман, що відбулися один за іншим вранці 22 липня 2019 року. У результаті цих атак загинули як мінімум 60 мирних жителів, у тому числі кілька дітей, зазначено в документі. Іншим прикладом є напад на табір, що знаходиться в двох кілометрах від міста Хаас, і де розташовувалися переміщені мирні жителі 16 серпня 2019 року.

Як говориться в доповіді COI, на підставі наявних доказів, які включають, крім іншого, показання свідків, відеоматеріал, звіти за спостереженнями з повітря і матеріали систем раннього оповіщення, у комісії є привід вважати, що до кожного з вищеназваних випадків була причетна російська авіація.

"В обох названих випадках російські ВПС не направляли удари на конкретні військові об'єкти, що рівноцінно військовому злочину, оскільки наносилися сліпі удари по зонах, населених цивільними особами", - зазначено в документі.

Водночас Міноборони РФ заперечує, що російська авіація 22 липня 2019 року знаходилася поблизу міста Маарет-ен-Нууман, зазначається в доповіді.

Читайте також"Всюди вибухи і дім": бомбардувальники РФ провели масовану атаку після бійні в Ідлібі (відео)

Говорячи про наступальну операцію сирійської армії в провінції Ідліб, члени COI повідомили, що, за їх даними, в результаті цієї операції 948 000 мирних жителів стали біженцями. Переважно мова йде про жінок і дітей, йдеться в доповіді. Тисячі мирних жителів, які залишили свої будинки, рятуючись від війни, змушені ночувати на зимовому холоді просто неба, підкреслили експерти ООН.

У фінальній частині доповіді члени комісії закликали сторони конфлікту провести самостійні розслідування, а міжнародну спільноту вжити заходів для того, щоб поліпшити захист мирного населення.

Міжнародна незалежна слідча комісія по Сирії була створена при Верховному комісаріаті ООН з прав людини у 2011 році. Її мета - документування та розслідування всіх випадків порушення міжнародного права, що відбулися в ході війни в Сирії.