Польша / Wikipedia / Olek Remesz

Як повідомив прес-секретар зовнішньополітичного відомства Артур Дмоховський, причиною стала критика німецькими політиками нового закону про державні засоби масової інформації (ЗМІ), передає Польське радіо.

Читайте такожУ Польщі пройшли протести проти закону про ЗМІ

Він не уточнював, про які саме висловлювання йде мова, але зазначив, що останнім часом у ЗМІ їх було безліч. При цьому спікер наголосив, що МЗС буде стояти на позиції захисту польських інтересів.

Відео дня

Раніше голова Європарламенту, німець Мартін Шульц та єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер різко розкритикували прийнятий у Польщі закон про ЗМІ, що дає уряду право напряму призначати керівників громадських телерадіокомпаній, зазначає Бі-бі-сі. Мартін Шульц в недавньому інтерв'ю назвав політику нового польського уряду "небезпечною путінізацією європейської політики".

Як повідомляв УНІАН, у німецькому Бундестазі закликали Євросоюз запровадити санкції проти Польщі після прийняття скандального закону про ЗМІ.

З такою заявою виступив голова фракції блоку ХДС/ХСС Фолькер Каудер.

За його словами, польський уряд має знати, що в Європі не можна порушувати деякі фундаментальні цінності.

7 січня президент Польщі Анджей Дуда підписав закон про контроль над ЗМІ, який засудили в ЄС. У Єврокомісії заявили, що призначили на 13 січня політичні дебати щодо дотримання принципу верховенства права у Польщі у зв'язку з прийнятим законом, а це, своєю чергою, загрожує країні позбавленням повноважень у ЄС.

Згідно із новим законом, очільників державних радіо і телебачення буде призначати і звільняти міністр фінансів. Раніше рішення кадрові перестановки приймала національна рада з телерадіомовлення. До того ж, у новому законі йдеться про скорочення членів правління і наглядової ради державних ЗМІ Польщі.

8 січня представники Польщі та ЄС провели у Варшаві переговори щодо змін у законі про Конституційний суд, а також поправок до закону про теле- і радіомовлення.