Російські військові патрулюватимуть грузинське портове місто Поті.

Як передає "Рейтер", про це повідомив журналістам заступник начальника Генерального штабу РФ Анатолій НОГОВІЦИН.

Порт Поті, через який здійснюються поставки нафти, не входить в зону відповідальності російських миротворців, але її кордон проходить неподалік від міста. Найближчим часом до Грузії мають прибути американські кораблі з вантажем гуманітарної допомоги.

Відео дня

"Ця функція прописана в спільній позиції Росії і Франції. Ми що, за забором маємо сидіти? Кому ми потрібні такі? Вони на "хаммерах" кататимуться, вантажівками боєприпаси возити, а ми їх рахувати чи що?", - заявив А.НОГОВІЦИН.

На початку цього тижня Грузія звинуватила Росію в захопленні порту Поті, через який здійснюються поставки нафти, і затриманні, 20 грузинських поліцейських. Представник Генштабу російської армії підтвердив факт арешту 20 "серйозно озброєних" громадян Грузії в Поті. За його словами, вони переміщалися на п`яти джипах Hummer і могли створити загрозу безпеці.

"Це (перебування російських військ у Поті) не передбачено жодною угодою, включаючи угоду, укладену за посередництва Президента Франції Ніколя САРКОЗІ... Мені здається, росіяни намагаються зберегти хорошу міну при поганій грі", - прокоментував секретар Ради безпеки Грузії Каха ЛОМАЯ слова А.НОГОВІЦИНА.

Так званий "план Медведєва-Саркозі", що став основою для припинення бойових дій між Росією і Грузією, наказує російським військовим повернутися на лінію, що передувала початку бойових дій. Проте він дозволяє їм вживати "додаткових заходів безпеки" до створення міжнародних механізмів забезпечення перемир`я. План не конкретизує ці заходи.

У п`ятницю Міністерство оборони Росії повідомило, що РФ завершила виведення військ до буферної зони між самопроголошеною республікою Південна Осетія і територією решти Грузії, а також до Росії.

Російська армія почала будівництво постійних постів у так званій буферній зоні на території Грузії і збирається залишитися там надовго, незважаючи на обурення Тбілісі.

Парламент Грузії схвалив прохання Президента країни Михайла СААКАШВІЛІ про продовження воєнного стану до 8 вересня.