REUTERS

Burning Man 2016 став ювілейним - фестиваль проходить щорічно протягом восьми днів, починаючи з 1986 року.

Організатори визначають подію як експеримент зі створення спільноти радикального самовираження, при цьому повністю покладаючись тільки на себе.

Читайте такожУ Сіднеї пройде щорічний Фестиваль світла (фоторепортаж)

Відео дня

На тиждень в пустелі встановлюються твори сучасного мистецтва, часто фантастичних форм, частина яких спалюються творцями до закінчення Burning Man. Там їздять сотні "мутованих" машин неймовірного вигляду, багато учасників ходять в костюмах персонажів мистецтва, звірів, предметів тощо. Артисти, що приїжджають в пустелю, дають концерти, популярні різні танці. На кількох танцполах цілодобово працюють діджеї. Разом з тим, кожен учасник відповідальний за своє життєзабезпечення (харчування, воду, захист від спеки, вітру, холоду, місце для нічлігу тощо) і очищення пустелі від будь-яких слідів свого перебування.

Кількість учасників фестивалю за час його існування досягла неймовірних масштабів - якщо в першому фестивалі в 1986 році брали участь лише 20 учасників, то в 2015-му році тут були присутні близько 70 тисяч осіб. Не виключено, що в 2016-му році кількість учасників буде ще більше.

Водночас, щороку фестиваль Burning Man присвячений певній тематиці. Так, в 2015-му це був Карнавал Дзеркал, в 2014-му - Караван-сарай, в 2013-му - Культ Карго, і так далі. У 2016-му фестиваль носить назву Майстерня да Вінчі. Тому головна скульптура фестивалю в цьому році являє собою масштабну інтерпретацію Вітрувіанскої людини на круглій рамі, яку завдяки спеціальному механізму відвідувачі фестивалю мають можливість обертати.