Дональд Трамп / REUTERS

Обраний президент США Дональд Трамп проголосив програму оборони від кібератак. Вона повинна бути реалізована протягом перших 90 днів його перебування на посаді. Про це Трамп заявив 6 січня після зустрічі з главою Центрального розвідувального управління США Джоном Бреннаном та іншими керівниками спецслужб США, повідомляє «Німецька хвиля».

Читайте також"Це кінець": Конгрес США затвердив перемогу Трампа

На зустрічі обговорювалося питання про російські хакерські атаки під час передвиборчого процесу в США.

Відео дня

Трамп вказав, що Росія, Китай і інші країни невпинно намагаються проникнути в банки даних урядових установ, компаній та організацій, зокрема, Демократичної партії.

Однак, за його словами, кібератаки не вплинули на результати президентських виборів.

Нагадаємо, оприлюднений у п'ятницю звіт Розвідувального співтовариства США свідчить про те, що Росія намагалася вплинути на результат виборів у США на користь обраного президента Дональда Трампа.

Раніше прес-секретар Дональда Трампа Шон Спайсер заявив, що обраний президент США відкрито сприйме ці дані американської розвідки. Як сказав прес-секретар, майбутній президент, який багато разів ставив під сумнів висновки розвідки про причетність Росії до цього кібервпливу, на запланованому брифінгу з представниками спецслужб «готовий вислухати і зрозуміти, як вони прийшли до таких висновків».

У четвер ввечері віце-президент США Джозеф Байден закликав Трампа «подорослішати» і розкритикував його публічну суперечку з розвідувальним співтовариством. Байден додав, що «абсолютно безглуздо» для президента не довіряти спецслужбам чи не прислухатися до них.

Трамп відомий своєю проросійською позицією, і представники його команди продовжують ставити під сумнів дані американської розвідки про те, що до кибервмешательству в президентські вибори в США причетна Росія і її вище керівництво. З матеріалами, з якими у п'ятницю повинні були ознайомити Трампа, в четвер вже ознайомили чинного президента Барака Обаму.

Несекретну, скорочену версію цієї доповіді мають опублікувати наступного тижня. Засоби інформації США повідомляють, що в секретній частині доповіді названі прізвища росіян, які передали електронну переписку Демократичної партії США, здобуту шляхом хакерської атаки, для оприлюднення сайту WikiLeaks з метою спробувати вплинути на президентські вибори в США.

Раніше в четвер в Конгресі, в Комітеті у справах силових структур відбулося слухання, присвячене кіберзагрозам для США, головним чином з боку Росії, в першу чергу, під час кампанії з виборів президента США в минулому році. Це було перше з низки запланованих конгресових заходів, що мають метою з'ясувати обсяги, наміри і цілі керованого владою Росії втручання в комп'ютерні системи та електронну переписку політичних організацій в США, про тверді докази якого заявляють американські спецслужби.

Як говорилося в оприлюдненій на слуханні спільній доповіді ряду американських спецслужб, Росія представляє значну кіберзагрозу для військової, дипломатичної, торгової і життєво важливої інфраструктури США, і Кремль зайняв значно більш активну позицію у своїх кібернапади, взявши за мету урядові організації, недержавні аналітичні установи, політичні організації та бізнес-корпорації.

При цьому, йшлося в доповіді, тільки вищі керівники Росії могли дати дозвіл на кібернапади, які, на думку Вашингтона, мали метою втручання в американський виборчий процес, – на викрадення даних, що стосуються виборів, і на їх оприлюднення. У минулому році всі 17 спецслужб США підтвердили, що вважають доведеним втручання у передвиборчу кампанію на шкоду кандидату від Демократичної партії Хілларі Клінтон хакерів, пов'язаних з владою Росії, які викрали електронну переписку апаратників партії, і потім вона була оприлюднена.