Ілюстрація / REUTERS

Авторами документа виступили впливові сенатори, представники обох партій, зокрема республіканці Джон Маккейн, Ліндсі Грем, Роберт Портман, а також демократи Бен Кардін і Боб Менендес, повідомляє ТАСС.

Згідно з пояснювальними матеріалами, наданими апаратом сенатського комітету у закордонних справах, пропонується законодавчо закріпити положення виконавчого указу президента США Барака Обами від 1 квітня 2015 року про запровадження обмежень проти осіб, причетних до шкідливої активності в кіберпросторі, яка загрожує національній безпеці, зовнішній політиці та економіці Сполучених Штатів.

Читайте також"Путіну не потрібна велич Америки": 17 європейських лідерів застерегли Трампа від дружби з Кремлем

Відео дня

Крім цього, законопроект передбачає обов'язкове запровадження заборони на видачу американських віз та арешт активів тих, хто підриває кібербезпеку державної, приватної інфраструктури або демократичних інститутів. Більш того, обмеження запроваджуються і проти тих, хто надає хакерам фінансову і матеріальну підтримку.

Розробники законопроекту вважають за потрібне запровадити санкції за співпрацю з російським оборонним і розвідувальним сектором, включаючи Федеральну службу безпеки та головне управління генерального штабу збройних сил Росії (колишнє ГРУ). Міністру національної безпеки США надаються повноваження провести публічні заходи з метою поінформувати громадськість про можливі кіберзагрози. На реалізацію запропонованих заходів сенатори пропонують виділити 25 млн доларів у 2018 і 2019 фінансових роках.

Як повідомляв УНІАН, Обама заявив про введення санкцій проти 9 розвідувальних установ і осіб з РФ та оголосив персонами нон грата 35 російських дипломатів через кібератаки на американські установи.

Американський президент зазначив, що Державний департамент закриває дві російські установи в штаті Меріленд і Нью-Йорку, які використовувалися російськими службовцями для збирання розвідувальної інформації. Також Обама назвав 35 дипломатів співробітниками російської розвідки в США.

Читайте такожСША внесли в "список Магнітського" голову слідчого комітету Росії

Санкції запроваджено проти Федеральної служби безпеки РФ, Головного управління (Головного розвідувального управління) Генерального штабу збройних сил РФ, некомерційної організації «Професійне об'єднання конструкторів систем інформатики» (Москва), ТОВ «Спеціальний технологічний центр» (Санкт-Петербург), ТОВ «Цифрова зброя і захист» (колишня назва Esage Lab).

Також обмежувальні заходи, запроваджено щодо начальника Головного управління Генштабу Збройних сил РФ – заступника начальника Генштабу Ігоря Коробова і двох його перших заступників Володимира Алексєєва та Ігоря Костюкова, а також заступника Сергія Гизунова.

Крім того, до списку внесено хакерів Євгена Богачова (проживає в Анапі) і Олексія Бєлана (проживає в Краснодарі).