Ілюстрація / REUTERS

Онлайн-кампанія щодо втручання в хід виборів президента США, яка, скоріш за все, проводилася з Росії, включала в себе організацію акцій протесту.

Про це в ніч на вівторок, 12 вересня, повідомив веб-сайт The Daily Beast з посиланням на американську компанію Facebook, передає DW.com.

За даними компанії, при аналізі платної політичної реклами на сторінках Facebook експерти соцмережі виявили оголошення із закликами до участі в акціях протесту, які були розміщені на фейкових акаунтах, управлялися, найімовірніше, з Росії.

Відео дня

В одному з них йшлося про демонстрації проти біженців та мусульман у місті Твін Фоллс в штаті Айдахо в серпні 2016 року. Це перший випадок, в якому мова йде не про поширення недостовірної інформації або пропаганди в Мережі, а про організацію політичного заходу в реальному житті. Розміщення інформації з недостовірних акаунтів суперечить внутрішнім правилам соцмережі Facebook, тому оголошення було видалено.

Читайте такожНовий директор ФБР "не виявив жодного запаху втручання" Росії у вибори президента США

Минулого тижня компанія Facebook повідомила, що виявила близько 3000 політичних рекламних оголошень на суму 100 тис. доларів. За словами глави служби безпеки компанії Алекса Стамоса, всі оголошення були розміщені з липня 2015 року по травень 2017 року і оплачені з 470 фейкових сторінок і облікових записів, пов'язаних один з одним і, ймовірно, управлялися з Росії.

В основному ці рекламні оголошення, як з'ясувалося, не містили закликів голосувати тим або іншим чином на виборах президента США, тобто не мали безпосередній агітаційний або пропагандистський характер. Більшість з них, однак, містили, за даними Facebook, провокаційні заяви, які стосуються расових тем, імміграції, прав сексуальних меншин, права носіння зброї та інших, і ставили своєю метою посилення поляризації громадської думки в США. Всі ці облікові записи були знищені, повідомили у Facebook.