Анатолій Лебедько

Лідера білоруської Об'єднаної громадянської партії Анатолія Лебедька, затриманого 12 січня в Мінську, протримали в міліції більш як сім годин і склали адміністративний протокол за порушення порядку проведення масових акцій.

Як передає власний кореспондент УНІАН у Республіці Білорусь, про це Лебедько написав на своїй сторінці в Facebook.

«Мене затримали вранці, приблизно о 10.30 біля будинку. Співробітники були в цивільному, не представлялися, мабуть, спецназ. Я встиг крикнути чоловікові, який стояв поряд, хто я і в якій квартирі живу. Попросив повідомити рідним. У цей час мене кілька разів ударили по нирках», - розповів Лебедько.

Відео дня

За проведення 5 січня в Мінську збору підписів за скасування автомита і відставку уряду на Лебедька складено протокол за п. 3 ст. 23.34 Кодексу про адміністративні правопорушення Білорусі (порушення порядку організації або проведення масових заходів). Санкції передбачають штраф від 20 до 50 базових величин (від 315 до 786 доларів) або адміністративний арешт.

Читайте також: У лідерів білоруської опозиції відібрали паспорти

Лебедько також повідомляє, що суд над ним намічено на 14 січня.

Як повідомлялося, 12 січня Лебедько мав намір біля мінського Комаровського ринку збирати підписи на підтримку скасування автомита і за відставку уряду.

Неділю тому Лебедько, а також співголова кампанії «За справедливі вибори» Віктор Корнєєнко також біля Комаровського ринку збирали підписи. За їх діями спостерігала велика кількість співробітників міліції і спецслужб, які не перешкоджали тому, що відбувалося. Не менш як 10 осіб у штатському постійно супроводжували Лебедька і Корнєєнка, безперервно велася відеозйомка, а на прилеглих вулицях чергували машини ДАІ і знаходилося кілька міліційних автобусів.

5 січня планувалося проведення автопробігу по проспекту Незалежності проти запровадження автомита, проте Мінський міськвиконком відмовив у його проведенні. У зв'язку із забороною автопробігу і було вирішено організувати збирання підписів.

Рішення запровадити з 2014 року мито за допуск автомобілів до участі в дорожньому русі було ухвалене парламентом у грудні і схвалене Президентом Білорусі. Розмір мита становить від 3 до 25 базових величин (від 41 до 341 долара), зокрема для фізичних осіб на легкові автомобілі – від 3 до 10 базових величин. Передбачено самостійну сплату мита при проходженні техогляду.